SEGRE

OFERT PER TURISME DE TARRAGONA

Un estiu per a tothom a les Terres de l'Ebre i la Costa Daurada

Al paradís mediterrani que s’estén de les Terres de l’Ebre a la Costa Daurada, les possibilitats són tantes com els tipus de viatgers. El mar i la muntanya es donen la mà en aquestes dos destinacions de Tarragona on passar unes vacances variades i sorprenents.

Senders a Alcanar, seguint la ruta del Camí de Ronda: Foto: Patronat de Turisme de la Diputació

Senders a Alcanar, seguint la ruta del Camí de Ronda: Foto: Patronat de Turisme de la Diputació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre comarques al sud de la demarcació de Tarragona conformen les Terres de l’Ebre, una regió que compta amb una biodiversitat incomparable i paisatges d’una bellesa única. Més enllà del Delta de l’Ebre, potser el seu destí més conegut, hi ha molt per descobrir. Viure una experiència inoblidable és senzill en aquest territori tan divers, amb plans que conqueriran tots els tipus de viatgers.

Igual de diversa és la Costa Daurada, per on transcorren senders de muntanya i de bosc des dels quals es divisen les seues platges de sorra fina. Un dels grans avantatges d’aquestes comarques mediterrànies és que els visitants no han de recórrer distàncies llargues per combinar naturalesa i història, mar i muntanya o aventures amb plans més tranquils.

Turisme sostenible a les Terres de l’Ebre Si busquem les 100 millors destinacions sostenibles del món, trobarem en la llista les Terres de l’Ebre, una Reserva de la Biosfera que té molt a oferir. La naturalesa és, sens dubte, el punt fort d’aquestes quatre comarques del sud de Tarragona, que compten amb un 35% del territori amb la consideració d’espai natural protegit. El lloc més famós de la zona és el Delta de l’Ebre, una desembocadura on la fusió de l’aigua dolça i salada dona lloc a una flora i fauna tan riques com característiques.

A més d’aquest aiguamoll protegit, el més gran de Catalunya, la regió sud de Tarragona compta amb altres atractius com el parc natural d'Els Ports. Recórrer les seues rutes de senderisme és la millor opció per admirar els seus monumentals arbres i la bellesa del seu singular paisatge, governat per abruptes muntanyes calcàries.

Però hi ha moltes formes diferents d’atansar-se al mar al llarg dels 142 quilòmetres de costa de les Terres de l’Ebre. Els qui visitin el Delta es trobaran un litoral de sorra fina per a un fantàstic dia de platja, però també es pot recórrer el seu paisatge mediterrani, ja sigui amb bicicleta o caminant, pel Camí de Ronda.

Snorkel, caiac, kitesurf, busseig... totes les activitats aquàtiques són possibles en aquesta costa, fins i tot la navegació. Perquè el riu Ebre es pot navegar amb vaixell o en piragua, des de Riba-Roja d’Ebre fins la desembocadura, i les platges de Terres de l’Ebre són ideals per a la pràctica de tots els esports nàutics.

Sabors amb molta història Els pobles mariners de la zona (l’Ametlla de Mar, El Perelló, l’Ampolla, La Ràpita, les Cases d’Alcanar) ens connecten amb el millor de la seua gastronomia: l’arròs del Delta de l’Ebre en una gran varietat de plats tradicionals, així com els seus peixos i mariscos, protagonitza un menú on el millor acompanyant és el vi DO Terra Alta. Allà, els secrets gastronòmics d’aquesta zona costanera esperen els visitants.

Llagut lo Sirgador a Tortosa. Foto: Tortosa Turisme

I si a més d’en les tradicions ens volem capbussar en la història del lloc, trobarem assentaments molt ben conservats de diferents èpoques. La Festa del Renaixement ens portarà uns segles enrere a Tortosa, la capital de la regió, on se celebra cada mes de juliol. Mirant una mica més enrere, l’edat mitjana ens espera al castell dels templers de Miravet, del segle XII. A Alcanar o Tivissa podrem recordar com vivien als poblats ibers i, finalment, El Perelló, Freginals o Ulldecona conserven pintures rupestres.

No podem oblidar que un dels fronts més actius de la Guerra Civil espanyola va ser aquesta zona, on es va entaular la Batalla de l’Ebre. Els fets es recorden en diversos centres d’interpretació i les terribles conseqüències del conflicte tenen un nom: Corbera d’Ebre, arrasat en l’època i ara un poble fantasma que atreu alguns curiosos.

De la muntanya al mar, a la Costa Daurada Pujant per la Costa Daurada gaudirem d’un dels trams més bonics del litoral mediterrani, que molts trien recórrer amb bicicleta. El cicloturisme és una de les activitats més demandades en aquesta costa de clima suau i boniques platges, però no és l’única possibilitat. Els que prefereixin passar les vacances a remull tenen una gran varietat d’opcions de lleure aquàtic, ja que aquestes aigües cristal·lines són ideals per practicar pesca esportiva, caiac o kitesurf. Nàutic Parc a Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant són alguns dels punts de referència.

Cap a l’interior es despleguen altres opcions de plans per desconnectar o per viure emocions intenses. Admirar la bellesa del paisatge al ritme que cada un triï des d’un caiac és possible en l’entorn del pantà de Siurana o l’embassament dels Guiamets. I els més aventurers trobaran a Alcover i la naturalesa de Muntanyes de Prades una zona perfecta per al descens de rius i barrancs amb ajuda de guies experts.

Els amants de l’adrenalina també tenen la possibilitat de practicar escalada: professionals de tot el planeta se citen a Margalef Suriana, un paratge famós entre els muntanyencs. Per descomptat, aquests enclavaments es poden conèixer sense arriscar-ne massa, recorrent els molts quilòmetres de rutes per a caminants i ciclistes que els travessen.

Escalada en Siurana. Foto: Patronat de Turisme de la Diputació

Genis del vi i de l’art De les interminables vinyes del Priorat naix una de les sis denominacions d’origen de la Costa Daurada i per ells passegen els qui trien l’enoturisme com el seu pla preferit per a les vacances. Aquesta zona de cellers molt ben valorats es pot conèixer gràcies a rutes com ‘Els batecs del vi’ (de Falset a Gratallops i Bellmunt), que combina el paisatge amb tastos i altres activitats per ensenyar la vinicultura del lloc als visitants.

Una altra interessant alternativa, amb una filosofia basada en el turisme sostenible i la revalorització del producte local, és escollir alguna de les rutes que aglutina Camins Km0 per conèixer, per exemple, els refugis antiaeris de Alt Camp i el barri jueu de Valls. I per connectar amb la història i la cultura, res millor que visitar el llegat romà de Tarragona, ciutat declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

Els passos del modernisme i dels seus arquitectes de referència estan a la vista a Reus, població que embelleixen edificis emblemàtics com Casa Navàs o el Institut Pere Mata, obra de Lluís Domènech i Montaner. Però l’opció més cultural de totes és deixar-se portar pel ‘Paisatge dels Genis’, dedicat a quatre artistes universals amb una forta connexió amb la província de Tarragona: de l’arquitectura de Gaudí, precisament a Reus; a Pau Casals i la seua música al museu que li ret homenatge amb vista al mar en El Vendrell, el seu lloc natal; sense oblidar la pintura de Joan Miró, en una masia en Mont-roig del Camp que va ser el seu taller; i acabant amb el llegat de Picasso a l'Horta de Sant Joan, on tornem a les Terres de l’Ebre.

El cicloturisme és una de les activitats estrella a la Costa Daurada. Foto: Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

De sud a nord o de nord a sud, quilòmetres i quilòmetres de camins i carreteres ens estan esperant per deixar-nos sorprendre, a peu o en bici, per la riquesa de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un territori on els viatgers gaudiran de milers d’experiències úniques.

tracking