SEGRE

HERÈNCIA DONACIÓ

Un veí dona a Sant Martí de Maldà 300.000 €, dos granges i un magatzem

Josep Amenós, un veí de Sant Martí de Maldà que va morir el mes de juny passat a l'edat de 87 anys, va fer en vida una donació a l'ajuntament i a la parròquia d'un total de 300.000 euros, així com de les seues antigues granges de pollastres i porcs i d'un antic magatzem. El 2018 ja havia cedit al municipi un terreny de 20 hectàrees.

Restauració de la façana barroca - La setmana passada van començar a instal·lar-se les bastides a la part frontal de l’església de Sant Martí de Maldà per donar inici ben aviat a les obres de restauració de la façana, a càrrec del resta ...

Restauració de la façana barroca - La setmana passada van començar a instal·lar-se les bastides a la part frontal de l’església de Sant Martí de Maldà per donar inici ben aviat a les obres de restauració de la façana, a càrrec del resta ...LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa tres anys i mig, un veí de Sant Martí de Maldà va fer una donació al poble de 300.000 euros, a més d’unes antigues granges de pollastres i porcs i un magatzem. Es tracta de Josep Amenós, que va morir a començaments del passat mes de juny a l’edat de 87 anys i que uns anys enrere també va fer donació al seu poble natal d’un peculiar parc artístic (vegeu el desglossament).

Fins ara, l’ajuntament i la parròquia, entre els quals va repartir a parts iguals 150.000 euros, guardaven els diners perquè Amenós va fer aquesta donació en vida i no volien que li faltés res si ho necessitava, ja que eren tots els seus estalvis. En els propers dies està previst que comencin les obres de restauració de la façana barroca de l’església de Sant Martí de Maldà, que es finançaran amb la donació d’aquest veí, diners que també serviran per restaurar les pintures que hi ha a l’interior del temple religiós –obra del pintor de Tàrrega Jaume Minguell, del qual aquest any es commemora el centenari del seu naixement– i part del terra de l’església, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), que destaca per la seua singularitat i bellesa. Els treballs de restauració de la portalada aniran a càrrec del restaurador Albert Gaset.Amb referència a la donació que va fer a l’ajuntament, l’alcalde, Gerard Balcells, va explicar que probablement destinaran els diners a la residència que està construint l’Associació Alba a la localitat, “un equipament que Josep Amenós sempre reivindicava”, va destacar.

Per la seua banda, a les granges sospesen introduir un ramat d’ovelles o de cabres en el marc del projecte Territori de Vincles: Vall del Corb, i l’espai cobert de moment fa funció de magatzem municipal. Balcells va afirmar que “escoltant Josep Amenós, sempre aprenies alguna cosa”

El Parc de les Rodes, el llegat més singular

Josep Amenós ja va cedir a la seua localitat natal el 2018 un singular espai a l’aire lliure, dissenyat i decorat per ell mateix al llarg de les dos últimes dècades

Josep Amenós va anunciar a finals del 2018 que deixava en herència per al municipi una finca de 20 hectàrees, una part de la qual està ocupada per un singular espai artístic, que es coneix a Sant Martí de Maldà com el Parc de les Rodes. Amenós va explicar llavors a SEGRE que de jove havia estudiat a l’Escola d’Arts i Oficis Ondara de Tàrrega, on es va introduir al món de l’art de la mà del pintor i llavors professor Jaume Minguell.

Al tornar al seu poble natal per dedicar-se, amb el seu germà, a l’agricultura, va deixar de banda aquesta afició que, tanmateix, va reprendre quan es va jubilar, a finals dels anys noranta. Aleshores va decidir rehabilitar una antiga cabana de volta del segle XVIII, que va convertir en una capella rural. Des de llavors no va parar d’embellir tot l’entorn amb pedres, rodes i arbres decorats amb dibuixos i pintats per ell mateix, amb la qual cosa va crear aquest singular Parc de les Rodes.

Després de dos dècades d’intervencions artístiques, aquesta àrea exhibeix actualment centenars de formes i figures d’estil naïf, la majoria de les quals relacionades amb símbols bíblics, però també d’altres relacionats amb les noves tecnologies, l’aviació i la vida al camp.S’ha de destacar que en una ocasió Amenós va rebre la visita en aquest parc de l’escriptora i folklorista nord-americana Jo Farb Hernández, investigadora i professora emèrita de la Universitat Estatal de San José a Califòrnia, que tenia previst incloure aquest espai artístic a la segona part del volum Singular Spaces. D’altra banda, l’ajuntament ja ha arrendat els terrenys donats per Amenós per prop de 7.000 euros –el doble del que pagava l’anterior arrendatari–, que es destinaran a millorar i potenciar aquest parc artístic.

Més de 150 llegats solidaris a Lleida Durant els últims quinze anys, més de 150 lleidatans han donat els seus béns després de morir a ajuntaments, entitats socials i religioses i ONG, per un valor que supera en total els 18 milions d’euros. Les últimes dades proporcionades pel Col·legi de Notaris de Catalunya, referides a l’any 2019, reflecteixen que vint-i-un lleidatans van decidir aquell any donar els seus béns a entitats religioses o socials i fundacions per un import de 790.689 euros. El 2017 es va aconseguir la xifra rècord en aquest tipus de llegats, amb vint-i-cinc testaments solidaris que van representar 2,6 milions d’euros. L’any passat a Catalunya, 217 persones van deixar en herència solidària 86 milions.

tracking