SEGRE

POLÍTICA CULTURAL FOTOGRAFIA

De Tàrrega a Lleida, via Sao Paulo

La Diputació adquireix nou imatges dels anys cinquanta de la fotògrafa lleidatana Palmira Puig, de la seua època al Brasil || En cedeix sis al Museu Morera, on s'exhibiran fins a l'11 de setembre

Presentació ahir al Museu Morera de la cessió de la Diputació de les fotos de Palmira Puig.

Presentació ahir al Museu Morera de la cessió de la Diputació de les fotos de Palmira Puig.GERARD HOYAS

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

D’alguna manera, la diputació de Lleida va venir a tancar ahir un cercle vital amb la cessió al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida i al Museu Comarcal de Tàrrega de sis i tres obres fotogràfiques, respectivament, de la fotògrafa lleidatana Palmira Puig (1912-1978). Una artista que va desenvolupar la seua feina amb el seu marit a Sao Paulo –on va viure a l’exili després de la Guerra Civil i fins poc abans de la seua mort– i que va ser rescatada de l’oblit fa poc més de tres anys per la galerista barcelonina Rocío Santa Cruz. Les nou imatges adquirides per la Diputació per uns 42.000 euros poden veure’s des d’ahir i fins a l’11 de setembre al Museu Morera, on es va presentar aquest retorn a casa d’una fotògrafa de la qual ara es conserva obra en centres tan destacats com el Museu d’Art de Sao Paulo i el Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York.

El president de la corporació provincial, Joan Talarn, va destacar aquesta “aposta decidida de compra” per cedir a museus del territori “una obra magnífica, poesia visual, d’una artista dona que, com moltes altres en la seua història, va quedar a l’ombra del seu espòs, Marcel Giró, i que van haver de marxar del seu país per les seues idees”. No es van perdre la presentació el director del Museu de Tàrrega, Jaume Espinagosa, i l’alcaldessa de la capital de l’Urgell, Alba Pijuan, que va assegurar que “volem posar al lloc que li toca en la història aquesta dona avançada al seu temps, activista política progressista, una actitud que també es reflecteix en les fotografies”. En clau de futur pròxim, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va confiar que “la primavera de l’any que ve estrenarem la seu definitiva del museu, que acollirà tant les belles arts tradicionals com llenguatges com l’audiovisual, el còmic i la fotografia; descobrirem així un Morera no tan conegut”.

El director, Jesús Navarro, va afirmar que “les fotos de Palmira Puig són d’una importància capital i de màxima significació artística, la primera dona acceptada el 1956 al Foto Cine Clube Bandeirante, moviment pioner de la fotografia moderna al Brasil”. Per la seua part, la galerista Rocío Santa Cruz va remarcar que “les fotografies de Palmira Puig ja han doblat el valor des que l’any passat es van exhibir al MoMA”.

Presentació ahir al Museu Morera de la cessió de la Diputació de les fotos de Palmira Puig.

Presentació ahir al Museu Morera de la cessió de la Diputació de les fotos de Palmira Puig.GERARD HOYAS

tracking