SEGRE

MÚSICA PROGRAMACIÓ

El Vilosell, a ritme de cuplet

Un festival recordarà aquest diumenge el lletrista i autor dramàtic Rossend Llurba, nascut en aquesta localitat de les Garrigues el 1887 || Autor el 1917 de la primera cançó cupletista en català

Placa a la casa natal de Llurba - El director artístic del TNC, Xavier Albertí, i l’alcalde del Vilosell, Jordi Nogué, el juny del 2017 en l’estrena d’una placa a la casa natal on va nàixer en 1887 Rossend Llurba, autor el 1917 de la llet ...

Placa a la casa natal de Llurba - El director artístic del TNC, Xavier Albertí, i l’alcalde del Vilosell, Jordi Nogué, el juny del 2017 en l’estrena d’una placa a la casa natal on va nàixer en 1887 Rossend Llurba, autor el 1917 de la llet ...

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquest diumenge vinent, el Vilosell reviurà l’ambient musicoteatral del Paral·lel del primer terç del segle XX amb un singular festival de cuplets en català. Ho farà en un encara més singular escenari efímer a l’aire lliure, amb bales de palla, i batejat amb el nom de Rossend Llurba. Aquest lletrista de cançons, autor dramàtic, articulista i editor va nàixer en aquesta localitat de les Garrigues el 1887 i va ser l’autor el 1917 de la lletra del primer cuplet en català de la història, La Font del Xirineu, complint una petició expressa de l’aleshores reina del Paral·lel, la cantant Raquel Meller.

Fa cinc anys, el Vilosell ja va celebrar el centenari de l’estrena d’aquest cuplet amb un homenatge a Llurba i la col·locació d’una placa a la seua casa natal. Però ara farà realitat el somni de disfrutar d’un festival de cuplets, que comptarà amb un pom de rostres molt coneguts de l’escena i la música catalanes (vegeu el desglossament inferior). Darrere d’aquesta iniciativa organitzada per l’ajuntament hi ha el dramaturg i director artístic del Teatre Nacional de Catalunya Xavier Albertí.

El 2012, només uns mesos abans d’aterrar al TNC, va participar com a comissari en una exposició al CCCB de Barcelona sobre la història del Paral·lel. Allà va descobrir que Rossend Llurba havia nascut al Vilosell, localitat en la qual Albertí estiueja des de fa anys. Aquella coincidència va ser el detonant per redescobrir la figura d’aquest lletrista de cançons i autor dramàtic lleidatà, que als sis anys es va traslladar amb la seua família a la capital catalana, on va viure fins a la seua mort, el 1954.El periodista de TV3 Pere Gavíria, autor del reportatge L’emperador del Paral·lel, va recordar que “Llurba va arribar al Poble Sec a finals del XIX i va viure en primera persona la febre del Paral·lel.

Les seues netes custodien un ampli arxiu de lletres de cançons, textos, documents i fotos de l’avi.” En aquell reportatge del 2017, dos netes de Llurba, Magda i Isabel, explicaven que el seu avi “va viure des de l’inici el desenvolupament del music-hall d’aquesta avinguda” i que, per això, “Llurba és una part de la història del Paral·lel”.

Esdeveniment amb personatges populars del teatre i la cançó a Catalunya

El Vilosell canta Rossend Llurba. Així es titula el festival de cuplets en català que acollirà aquesta localitat de les Garrigues diumenge a partir de les 21.00 hores de la nit en un escenari efímer a l’aire lliure batejat també per a l’ocasió amb el nom de Teatre Rossend Llurba.

La complicitat del dramaturg Xavier Albertí ha fet possible reunir un elenc d’artistes molt especial per a aquest singular espectacle en el qual es reviuran les cançons cupletistes i cabareteres que tant públic van portar durant dècades als locals més populars del Paral·lel barceloní. El mateix Albertí participarà en aquest festival, que comptarà amb l’actriu de teatre, musicals, cine i televisió Sílvia Marsó, amb una extensa carrera professional que va arrancar en el popular concurs televisiu Un, dos, tres.. a començaments dels anys 80.

També formarà part del cartell del festival la popular actriu de teatre i televisió Mont Plans, històrica de la companyia La Cubana i també en Dagoll Dagom i una de les tres Teresines de la sèrie de TV3 dels anys 90; i la no menys coneguda actriu de l’escena teatral i la televisió catalana Carme Sansa, Premi Nacional de Teatre 2012. També actuarà al Vilosell un referent de la dansa com Roberto G. Alonso, recuperador dels espectacles de cabaret de la Barcelona canalla de principis del segle XX.

L’actor de teatre, cine i televisió Oriol Genís; el compositor i contratenor Jordi Domènech, que ha actuat als principals festivals europeus de cant; i la cantant lírica Núria Dardinyà completaran la llista de convidats d’aquest festival. L’entrada anticipada té un cost de 10 euros, i es pot adquirir a l’ajuntament del municipi.

Va viure l’eclosió i l’esplendor del Paral·lel Rossend Llurba va arribar amb els seus pares el 1893 al Poble Sec de Barcelona als 6 anys. Just llavors va iniciar la conversió de l’avinguda del Paral·lel en l’àrea d’espectacles multicultural, popular i liberal que va perdurar fins a la Guerra Civil. Va ser autor de més de 30 cançons i cuplets i molts altres textos dramàtics.

tracking