SEGRE

NORMATIVA BENESTAR ANIMAL

Els agressors d'animals podrien perdre la custòdia dels seus fills en cas de separació o divorci

Els agressors d'animals podrien perdre la custòdia dels seus fills en cas de separació o divorci || El departament de Justícia planteja modificar el Codi Civil català a la tardor

Una maça de jutge.

Una maça de jutge.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els maltractadors d’animals podrien perdre la custòdia dels seus fills menors en cas de separació o divorci. Així ho va explicar la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que planteja una modificació del Codi Civil de Catalunya per a la tardor. Per primera vegada s’estableix una possible connexió entre el maltractament als animals i la violència de gènere o familiar.

“Qui maltracta un animal és candidat a maltractar. Una persona maltractadora maltracta animals, maltracta dones i maltracta fills”, va dir Ciuró. Així, el jutge no podrà atribuir la custòdia dels menors al progenitor contra el qual s’hagi dictat sentència ferma per delictes contra els animals.

El nou codi també preveu que l’animal de companyia no s’atribueixi directament al propietari real sinó a qui ha tingut un vincle emocional més estret. Segons l’ACN, l’avantprojecte permetrà a més que els propietaris o cuidadors puguin posar al testament què volen que ocorri amb les seues mascotes quan ells morin. L’actual Codi Civil català reconeix que els animals no es poden considerar béns materials ni coses, sinó que han de considerar-se éssers vius amb sensibilitat física i psíquica, tenen estatus jurídic i estan sotmesos a una protecció especial.

“Ens agrada parlar dels drets dels animals, necessitats afectives, psíquiques i emocionals,” va afirmar ahir la consellera, que va destacar que “el que passa a les famílies els afecta [a les mascotes]”. Tenint en compte que la majoria de disputes sobre la tinença d’animals de companyia sorgeixen quan hi ha separacions de parella, per primera vegada es preveu fixar criteris per poder resoldre aquests conflictes sobre la titularitat de les mascotes. Quan hi hagi una separació o divorci, al conveni regulador el jutge establirà qui es queda amb l’animal, com es reparteix el temps de convivència amb ell, qui es fa càrrec de la seua cura i com es reparteixen les diferents càrregues, com ara la pensió alimentària o les despeses mèdiques.

La llei espanyola de benestar animal eleva les penes per abandó

El Govern espanyol va aprovar la setmana passada en la segona volta la llei de protecció animal impulsada pel ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que eleva les penes per maltractament, abandó i sacrifici d’animals. La ministra Ione Belarra va assegurar que aquesta primera llei de drets animals “ens fa més humans” a l’acabar amb la “impunitat” dels maltractadors, amb penes de presó i multes que podran arribar als 200.000 euros. Quan rebi llum verda al Congrés dels Diputats, quedarà prohibit sacrificar animals de companyia, excepte per motius que siguin sanitaris o bé eutanàsics, totes les mascotes hauran d’estar identificades, la cria només podrà ser exercida per criadors registrats i professionals i es prohibeix la comercialització de gossos, gats i fures a les botigues de mascotes. Entre altres mesures, els zoos i delfinaris es reconvertiran en centres de recuperació d’espècies autòctones.

tracking