SEGRE

ESNOTICIA

La festa oblida la Covid

Desenes de pobles lleidatans, de celebració per la Mare de Déu d’Agost sense restriccions per primera vegada des de l’any 2019 || Més gent de l’esperada i els més joves recuperen la nit

Torregrossa. Sessió de ball amb el grup De Gala ahir durant els actes de la festa major.

Torregrossa. Sessió de ball amb el grup De Gala ahir durant els actes de la festa major.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amb motiu de la Mare de Déu d'Agost, que serà demà i un dels dies més festius de l'any a Catalunya, desenes de pobles celebren aquests dies les festes populars sense restriccions per primera vegada des del 2019. Carrers i places plenes de gent ballant o prenent alguna cosa són clars indicadors que la gent vol girar ja el full de la Covid-19.

La tornada a la normalitat dos anys i mig després que l’OMS declarés la pandèmia de Covid-19 és un fet cada vegada més palpable. Així es desprèn de l’ambient que viuen aquests dies desenes de localitats lleidatanes amb motiu de la celebració de les seues festes populars, coincidint amb la Mare de Déu d’Agost i després de no haver pogut fer-ho sense restriccions des de l’estiu del 2019.

S’ha de recordar que el 2020 una gran majoria d’ajuntaments van suspendre les festes mentre que altres van intentar adaptar-les, i que les que es van celebrar l’any passat van estar condicionades per limitacions en els aforaments de concerts i espectacles, així com altres restriccions com el toc de queda.

En el cas d’Arbeca, l’edil de Festes Jordi Perera va assegurar que “divendres l’assistència de públic va superar les nostres expectatives, amb més de 1.100 persones a l’espectacle Un somni fet realitat, de l’Esbart Dansaire, i 1.600 més a la zona de concerts”. Pel que fa a la localitat d’Organyà, l’alcalde Celestí Vila va explicar que “feia anys que el poble no estava tan ple per aquestes dates” i es va alegrar pel fet que “els joves hagin recuperat la nit, ja que eren els més perjudicats per les restriccions dels últims estius”.

En aquest sentit, va explicar que la música tornarà a sonar fins a altes hores de la matinada, concretament fins a les 5. En aquesta mateixa línia es va expressar l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, que va destacar “la il·lusió de la gent de poder tornar a socialitzar sense tantes preocupacions i començar a girar full del coronavirus”. “Per a aquestes festes multipliquem per tres els visitants de fa un any, i de moment celebrem que estan transcorrent sense incidents”, va dir.

Allargar les celebracions

Així les coses, demà, dia 15 d’agost, és un dels dies més festius de l’any a Catalunya –i a tot l’Estat– al commemorar-se l’Assumpció de la Verge Maria, i molts pobles ho aprofiten per prolongar la celebració de la festa major, mentre que altres com Vilaller, Albesa o Maials tenen previst continuar programant actes per a veïns i forans fins dimarts.

Punts lila i protocols d’actuació per si hi ha punxades

Les festes populars són un lloc en què solen fer-se campanyes per sensibilitzar sobre les agressions sexistes. Pobles com Arbeca o Vilaller disposen aquest any de punts lila, des d’on s’informa i assessora sobre les agressions sexistes als espais d’oci nocturn i s’acompanya possibles víctimes.

Així mateix, moltes festes disposen aquest any de personal de seguretat i controladors d’accés formats amb el protocol que s’ha de portar a terme en cas que hi hagi alguna punxada, encara que no hi ha motius per alarmar-se, segons els organitzadors de les festes.

Torregrossa. Sessió de ball amb el grup De Gala ahir durant els actes de la festa major.

Torregrossa. Sessió de ball amb el grup De Gala ahir durant els actes de la festa major.GERARD HOYAS

tracking