SEGRE

Es pot viatjar mentre s'està de baixa mèdica?

Planificar un viatge estant de baixa depèn del tipus de lesió i les circustancias personals.

Es pot viatjar mentre s'està de baixa mèdica?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La resposta a la pregunta del titular és afirmativa: Sí, es poden realitzar desplaçaments més o menys llargs mentre s’està cobrant un subsidi per baixa mèdica. No hi ha cap llei que prohibeixi de manera explícita aquesta activitat. Tanmateix, la Llei General de la Seguretat Social determina que qualsevol treballador que actuï de forma fraudulenta pot perdre el subsidi per aquest concepte, així com si abandona el tractament mèdic sense cap motiu justificat.

En aquest cas, cal tenir en compte la gravetat de la malaltia i les circumstàncies: una persona que estigui de baixa per dolors a l’esquena que fa un viatge llarg podria entendre’s que comet frau, ja que l’activitat estaria perjudicant la seua recuperació. En canvi, a un empleat amb problemes de depressió o ansietat el pot ajudar en la seua recuperació fer un viatge.

Cal tenir en compte, recorda la pàgina web de Mapfre, que quan un treballador està de baixa, el seu objectiu és utilitzar tots els mitjans al seu abast per aconseguir una ràpida recuperació. En aquest sentit, no només és aconsellable fer repòs a casa, sinó que també constitueixen una obligació les visites als centres sanitaris per rebre el tractament necessari o valorar el procés de millora.

Així, tenint això en compte, el pacient pot viatjar estant de baixa sempre sota la seua pròpia responsabilitat i en el supòsit que no estigui contraindicat per un professional mèdic. Malgrat això, també és recomanable sol·licitar una autorització per part del metge que estigui realitzant el seguiment de la malaltia.

Durant el temps que duri la incapacitat temporal, el treballador està obligat a acudir a les cites mèdiques que siguin necessàries així com atendre els requeriments que pugui fer la Mútua amb la qual col·labori l’empresa. Si tant en un cas com en un altre, la persona convalescent no es troba al seu lloc de residència i no compareix per alguna causa motivada, el subsidi pot ser denegat, anul·lat o suspès. Cal recordar que l’Institut Nacional de la Seguretat Social no està obligat a ometre les cites durant els dies que el treballador estigui absent, encara que aquest requeriment per part de l’organisme públic s’ha de fer amb una antelació mínima de 4 dies hàbils. D’aquesta forma, és possible realitzar una escapada a un lloc que no sigui excessivament lluny del domicili per tornar ràpidament en cas de produir-se una notificació de revisió.

L’informe del metge també serveix com un document acreditatiu que s’ha de presentar en els centres d’inspecció mèdica per canviar les cites|citacions que puguin coincidir durant els dies del viatge. No obstant, malgrat obtenir aquest permís, el treballador s’ha de comprometre a no realitzar cap activitat que empitjori la seua situació, així com a assistir a les cites que estableixi el centre sanitari o les mútues col·laboradores a la tornada.

En última instància, és aconsellable no prendre la decisió per compte propi, sinó que ha de ser el metge qui aconselli realitzar o no qualsevol tipus de desplaçament. A més de les conseqüències que això pot tenir des del punt de vista de la prestació, també pot causar greus efectes en la salut si no es respecten les indicacions dels professionals sanitaris.

tracking