SEGRE

HABITATGE CONFLICTE

Gairebé 60 pisos inhabitables pel saqueig del bloc sense llum ni aigua d'Alcoletge

El consistori exigeix a la Sareb, propietària de l'edifici, restaurar-lo o cedir-lo al poble

L’alcalde, d’esquena, observa els finestrals arrancats d’un dels pisos saquejats del bloc.

L’alcalde, d’esquena, observa els finestrals arrancats d’un dels pisos saquejats del bloc.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Prop de 60 pisos, gairebé tots els del bloc d'Alcoletge que porta nou dies sense llum ni aigua, han quedat inhabitables per saquejos a l'anar-se'n la majoria dels seus habitants, tant inquilins com okupes. Així ho ha constatat l'ajuntament, que exigeix a la Sareb, amo de l'edifici, que el rehabiliti o el cedeixi al municipi. Fins aleshores, planteja tapiar-lo.

Quan el bloc de 60 pisos del carrer Ausiàs March d’Alcoletge es va quedar sense electricitat ni aigua corrent el passat 9 d’agost, va ser com sacsejar un vesper. Des d’aleshores, gairebé totes les vivendes han quedat inhabitables com a conseqüència de saquejos al marxar la gran majoria dels seus habitants, tant okupes com inquilins. El robatori de cables elèctrics, canonades, finestres i destrosses de tota mena tant a l’interior dels habitatges com en espais comuns fan que tornar a habitar-los requereixi importants reparacions. Així ho va constatar ahir l’ajuntament, que va estimar que fins a 58 pisos podrien estar en aquesta situació.

Per això reclama a la Sareb, propietària de l’edifici, que el rehabiliti o que el cedeixi al municipi. Portes i finestres arrancades permeten entrar-hi i recórrer gran part del bloc, sovint trepitjant vidres trencats. “Caldrà tapiar accessos per evitar que hi entrin nens, i si no ho fa la Sareb ho farem nosaltres”, va dir l’alcalde, Josep Maria Gras.

Tanmateix, no tot es clausurarà: queden pisos encara habitats per famílies que subsisteixen sense serveis bàsics. Malgrat que el tall elèctric va deixar fora de servei la bomba que subministra aigua a la gran majoria d’habitatges, encara fluïa fins ahir al nivell de terra. El consistori la va tallar al constatar que s’utilitzava per omplir piscines inflables al pati interior, una cosa que considera “abusiva”.

Gras i altres edils van inspeccionar els danys a l’edifici acompanyats de mossos. Van sol·licitar-ne la presència després que alguns okupes del bloc culpessin l’alcalde del tall de llum i proferissin amenaces contra ell. El primer edil va puntualitzar que es va limitar a demanar a Endesa que revisés per seguretat les instal·lacions elèctriques.

La companyia va tallar connexions il·legals a un transformador a l’apreciar risc per a les persones i va tornar a fer-ho un quart d’hora després perquè havien tornat a connectar-los. Finalment, va decidir desconnectar el subministrament de l’edifici sencer, tant en vivendes okupades com les habitades per inquilins. Les conseqüències, nou dies després, han anat molt més enllà de l’edifici.

Uns quants encara hi malviuen sense serveis bàsics

Malgrat que la majoria dels habitants del bloc, tant inquilins com okupes, van marxar al quedar-se sense llum ni aigua corrent, encara queden algunes famílies que malviuen a l’edifici sense els serveis més bàsics. És el cas de Safer Zakaria, que viu allà des de fa dos anys amb la seua dona i la seua filla. “No tenim altre lloc on anar”, explica.

També hi segueixen Akaki i Marina Kobaladze, un matrimoni georgià que viu amb el seu fill Andro. El pare té problemes de salut i el fill és l’únic que té una feina. Sense electricitat ni aigua als seus habitatges, se serveixen de l’ajuda que els presten amistats del poble per a qüestions com cuinar el menjar.

Els pisos que habiten no tenen contractes en regla. Ells van dir haver entregat en el seu dia entre 1.000 i 1.500 euros a algú a qui van creure un representant de la propietat, com a pagament inicial per adquirir els seus respectius habitatges. “No el vam tornar a veure”, van dir.

L’alcalde, per la seua part, va apuntar que “si les persones que viuen al bloc estan en situació de vulnerabilitat poden recórrer als serveis socials de l’ajuntament”.

tracking