SEGRE

Estimular la formació de neurones per restaurar la memòria en l'alzheimer

Un nou estudi mostra que impulsar la neurogènesi contribueix a la recuperació de records en l’hipocamp de ratolins

El nou estudi mostra que impulsar la neurogènesi augmenta la quantitat de neurones involucrades en l'emmagatzemament i la recuperació de records (fletxes) en l'hipocamp de ratolins amb alzheimer.

El nou estudi mostra que impulsar la neurogènesi augmenta la quantitat de neurones involucrades en l'emmagatzemament i la recuperació de records (fletxes) en l'hipocamp de ratolins amb alzheimer.Universitat d'Illinois

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estimular la formació de neurones pot restaurar la memòria en ratolins amb alzheimer, segons un estudi que demostra que les noves cèl·lules nervioses podrien incorporar-se als circuits neuronals que emmagatzemen els records i recuperar el seu normal funcionament. El resultat suggereix que potenciar la producció de neurones podria ser una estratègia viable per tractar els pacients amb la malaltia d’Alzheimer, segons científics de la Universitat d’Illinois, Chicago; els resultats es publiquen a Journal of Experimental Medicine.

La Universitat Rockefeller, editora de la revista, explica en un comunicat que les noves neurones es produeixen a partir de cèl·lules mare neurals mitjançant un procés conegut com a neurogènesi. En concret, el treball demostra que impulsar la neurogènesi augmenta la quantitat de neurones acabades de formar involucrades en l’emmagatzemament i la recuperació dels records en l’hipocamp dels ratolins. Estudis anteriors, recorda la nota, havien demostrat que la neurogènesi està alterada tant en pacients amb alzheimer com en ratolins de laboratori portadors de mutacions genètiques relacionades amb la malaltia. "Tanmateix, no està clar el paper de les neurones acabades de formar en la formació de la memòria, ni si els defectes en la neurogènesi contribueixen a les alteracions cognitives associades a la malaltia d’Alzheimer", afirma Orly Lazarov, de la Facultat de Medicina de la Universitat d’Illinois a Chicago.

En el nou treball, Lazarov i el seu equip van potenciar la neurogènesi en ratolins amb alzheimer augmentant genèticament la supervivència de les cèl·lules mare neuronals. Per a això, van suprimir Bax, un gen que exerceix un paper important en la mort de les cèl·lules mare neuronals, la qual cosa en última instància va conduir a la maduració de més neurones noves. Augmentar la producció de noves neurones amb aquest mètode va restaurar el rendiment dels animals en dos proves diferents que mesuraven el reconeixement espacial i la memòria contextual.

En marcar amb fluorescència les neurones activades durant l’adquisició i recuperació de la memòria, els investigadors van determinar que, als cervells dels ratolins sans, els circuits neuronals implicats en l’emmagatzemament de records inclouen moltes neurones acabades de formar juntament amb neurones més antigues i madures. Tanmateix, en ratolins amb alzheimer, aquests circuits d’emmagatzemament de records contenen menys neurones noves, però això es va restablir quan es va augmentar la neurogènesi. Per comprovar la importància d’aquestes neurones acabades de formar en la memòria, els investigadors el que van fer va ser inactivar-les específicament al cervell dels ratolins amb alzheimer; això va impedir qualsevol millora en la memòria dels animals. "El nostre estudi és el primer en demostrar que les deficiències en la neurogènesi de l’hipocamp exerceixen un paper en els dèficits de memòria associats a la malaltia d’Alzheimer, en disminuir la disponibilitat de neurones immadures per a la formació de la memòria", resumeix Lazarov. En conjunt, afegeix, "suggereix que augmentar la neurogènesi pot tenir valor terapèutic en els pacients amb aquesta malaltia".

tracking