SEGRE

Identifiquen el grup sanguini amb més risc d'ictus abans dels 60 anys

Un estudi revela la importància del grup sanguini en els ictus prematurs.

Identifiquen el grup sanguini amb més risc d'ictus abans dels 60 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ictus és la segona causa de mort en l’estat espanyol (la primera en dones). Segons dades del Grup d’Estudis de Malalties Cerebrovasculars de la Sociedad Española De Neurologia (GEECV-SEM), a Europa moren 650.000 persones d’aquesta malaltia, dels quals al voltant de 40.000 a Espanya. L’ictus, també conegut com a infart cerebral o embòlia, és una malaltia cerebrovascular. Es produeix quan hi ha una ruptura o obstrucció en un vas sanguini i es redueix el flux de sang que arriba al cervell. A causa que la sang no arriba al cervell en la quantitat necessària, les cèl·lules nervioses no reben oxigen i deixen de funcionar.

Una nova investigació publicada aquest dimecres a la revista mèdica de l’Acadèmia Nord-Americana de Neurologia, 'Neurology', apunta que les variants genètiques associades amb el tipus de sang d’una persona poden estar relacionades amb el seu risc d’ictus primerenc. Es tracta d’una metanàlisi que inclou totes les dades disponibles d’estudis genètics sobre accident cerebrovascular isquèmic en adults joves, que és causat per un bloqueig del flux sanguini al cervell. “Els tipus de sang que no són 0 s’han relacionat anteriorment amb un risc de vessament primerenc, però les troballes de la nostra metanàlisi van mostrar un vincle més fort entre aquests tipus de sang amb l’accident cerebrovascular primerenc en comparació amb el tardà, i en la vinculació del risc principalment amb el tipus de sang A”, explica l’autor de l’estudi, Braxton D. Mitchell, investigador de la Facultat de Medicina|Medecina de la Universitat de Maryland (Baltimore, EUA).

Els investigadors van trobar que els subjectes amb accident cerebrovascular primerenc tenien més probabilitats de tenir sang tipus A i menys de sang tipus 0 en comparació amb les persones amb una aparició tardana i els que mai no n’havien patit un. Tant l’accident cerebrovascular primerenc com el tardà també tenien més probabilitats de tenir sang tipus B en comparació amb els controls.

En observar les persones d’ascendència europea i comparar 5.825 persones amb un ictus primerenc amb 29.320 persones que no el van tenir, la metanàlisi va trobar que el 48% de les persones amb un vessament primerenc tenien el tipus de sang A en comparació amb el 45% de les persones amb un de tardà i el 44% de les persones sense infart cerebral. També van trobar que el 35% de les persones amb accident cerebrovascular primerenc tenien el tipus de sang 0 en comparació amb el 39% de les persones amb un ictus tardà i el 41% de les persones que no l’havien patit. Després d’ajustar per sexe i altres factors, els investigadors van trobar que aquells que tenien el tipus de sang A tenien un 16% més de risc de patir un ictus primerenc que les persones amb altres tipus de sang. Aquells del tipus de sang 0 presentaven un 12% menys de risc de patir un vessament cerebral que les persones amb altres tipus de sang.

"Aquest treball aprofundeix en el nostre coneixement del desenvolupament i els canvis de l’ictus d’aparició primerenca --destaca la doctora Jennifer Juhl Majersik, de la Universitat d’Utah i membre de l’Acadèmia Americana de Neurologia, que va escriure un editorial que acompanya a l’estudi-. És necessari investigar en el futur per ajudar a desenvolupar una comprensió més precisa de com es desenvolupa l’ictus. Això podria conduir a tractaments preventius específics per a l’ictus d’aparició primerenca, la qual cosa podria donar lloc a una menor discapacitat durant els anys més productius de les persones."

tracking