SEGRE

Tres aliments de tota la vida que en realitat podrien ser dolents per a la salut

Farina blanca

Tres aliments de tota la vida que en realitat podrien ser dolents per a la salut

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aliments que sempre s’han considerat saludables podrien no ser-ho tant, sobretot si es consumeixen en excés. És el cas de l’arròs blanc, que segons han confirmat científics de la Universitat de Harvard, ingerir aquest aliment diàriament podria incrementar el risc de patir diabetis de tipus 2, fins un 17%.

Avui dia se sotmet a l’arròs a una sèrie de processos mecanitzats que fa que perdi gran part de les propietats nutricionals. L’arròs blanc (o refinat) és aquell desproveït de gluma (closca), el segó i el germen, és a dir, un arròs que es processa per pelar-se amb la intenció d’allargar la seua vida útil. En perdre la closca, s’eliminen gran part dels seus nutrients ja que aquesta conté la fibra, que tan essencial és per al bon funcionament del sistema digestiu i queda el midó.

Encara que aquest gra ha estat tradicionalment l’aliment bàsic de les poblacions asiàtiques, la transició alimentària està comportant un augment de la susceptibilitat als efectes adversos de l’alt consum d’arròs blanc, així com d’altres fonts de carbohidrats refinats com|com a pastissos, pa blanc i begudes ensucrades. Tal com conclou la investigació, publicada a la revista Archives of Internal Medicine, la ingesta habitual d’arròs blanc augmenta el risc de patir diabetis tipus 2, especialment entre les poblacions asiàtiques. La recent transició en la nutrició, caracteritzada pel descens de l’activitat física i una seguretat més gran i varietat d’aliments, ha portat a un augment de l’obesitat i resistència a la insulina als països asiàtics. Al seu web Gominolas de Petroleo, el doctor per la Universidad de Salamanca, Llicenciat en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universidad de León i Enginyer Tècnic Agrícola, Miguel Ángel Lurueña, explica que l’article “diu literalment que una elevada ingesta d’arròs blanc (es comparen cinc racions a la setmana o més, davant una ració al mes o menys) es va associar amb un major risc (17%) de patir diabetis tipus 2, mentre que una ingesta elevada d’arròs integral (dos racions per setmana o més, davant menys d’una al mes) es va associar amb un menor risc de patir aquesta malaltia. Els investigadors conclouen per tant que la substitució d’arròs blanc per cereals integrals, com arròs integral, podria disminuir el risc de patir diabetis tipus 2”.

Un altre dels aliments assenyalats en l’estudi són les patates. El compost que té en comú amb l’arròs és el midó, que ja de per si es relaciona amb el risc de patir diabetis tipus 2. Es tracta d’una substància que es metabolitza ràpid, provocant així un augment de la glucèmia a la sang, i fent treballar-ne més al pàncrees. Finalment, la pasta amb farina refinada és un aliment a evitar ja que igual que l’arròs, s’associa al procés d’elaboració que en desproveir-se del segó i el germen deixa únicament el midó. És menys saciante del que deuria, eleva l’índex glucèmic durant la digestió i compta amb una quantitat més gran|important d’hidrats de carboni digeribles; a més, té amilopectina que durant la digestió es converteix en sucre.

tracking