SEGRE

Les malalties cardiovasculars maten 70 vegades més que els accidents de trànsit

Imatge d'arxiu d'una sessió sobre reanimació i primers auxilis impartida per Creu Roja a estudiants.

Imatge d'arxiu d'una sessió sobre reanimació i primers auxilis impartida per Creu Roja a estudiants.Òscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les malalties cardiovasculars maten 70 vegades més que els accidents de trànsit, segons han avisat des de Cardioalianza amb motiu de la celebració, aquest dimecres 29 de setembre, del Día Mundial del Cor. "No som conscients d’això, però les malalties cardiovasculars maten gairebé 70 vegades més que els accidents de trànsit. Si fem la comparativa amb les xifres més recents de 2020, en plena pandèmia, veiem com aquest número fins i tot ascendeix fins a 90 vegades més", ha dit la presidenta de Cardioalianza, Maite San Saturnino.

Les malalties cardiovasculars (ECV) continuen sent la principal causa de mort al món i també a Espanya, on són les responsables del 24,3 per cent del total de defuncions (taxa de 253,1 de morts per cada 100.000 habitants), per davant dels tumors, que representen un 22,8 per cent de les morts, i de les malalties infeccioses que, fins i tot incloent a la COVID-19, representen el 16,4 per cent del total de defuncions.

Les ECV solen aparèixer per una combinació de diferents factors de risc. Els factors de risc conductuals més importants que influeixen directament en la seua aparició són seguir una dieta malsana, la inactivitat física, el consum de tabac i el consum nociu d’alcohol. Aquests factors conductuals poden manifestar-se en les persones al llarg del temps en forma d’hipercolesterolèmia, hipertensió o diabetis (factors de risc metabòlics). Tenir diversos factors de risc multiplica el risc de patir un esdeveniment cardiovascular. En aquesta línia, són alguns els estudis que demostren que la prevenció de la malaltia cardiovascular mitjançant diverses estratègies de modificació de l’estil de vida i farmacològiques funcionen.

De fet, més del 50 per cent de la reducció de la mortalitat cardiovascular es relaciona amb la modificació dels factors de risc i el 40 per cent amb la millora dels tractaments. Davant d’aquestes dades, Cardioalianza ha aplaudit la recent aprovació de la nova Estratègia de Salut Cardiovascular (ESCAV) que té, entre les seues línies d’actuació prioritàries, la prevenció dels factors de risc des d’una visió integral i l’apoderament de la ciutadania feia la promoció i la cura de la seua pròpia salut.

No obstant, des de l’entitat s’insta a les institucions que agilitzin accions concretes en aquesta línia de prevenció i control dels factors de risc cardiovascular, ja que d’això depèn l’aconseguir una millor qualitat de vida de tota la població, contribuir a millorar l’eficiència del Sistema i, el més important, reduir el nombre de defuncions per aquesta causa.

Com indica l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 80 per cent dels esdeveniments cardiovasculars prematurs podrien evitar-se actuant sobre els factors de risc comportamentals i posant en marxa estratègies d’educació en salut que estiguin enfocades a millorar l’estat de salut de tota la població.

En aquest sentit, San Saturnino ha assegurat que l’objectiu ha de ser retardar el màxim de temps, i fins i tot evitar, un esdeveniment cardiovascular, pel que els esforços en aquest sentit s’han d’enfocar en la prevenció primària. "Per a això, és imprescindible actuar en la infància, en els centres educatius, a través de programes que transmetin la importància de portar un estil de vida saludable per a la prevenció de malalties", ha dit. Amb l’objectiu d’informar la ciutadania sobre la importància que juga la prevenció en la salut cardiovascular, des de Cardioalianza es posarà en marxa, del 26 al 30 de setembre, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Corazón, la campanya '#TuCorazónDependeDeTi'.

tracking