SEGRE

SALUT MENTAL

Què és i a qui afecta la "síndrome de ho deixo tot"?

Imatge d'un embús a l'entrada d'una gran ciutat.

Imatge d'un embús a l'entrada d'una gran ciutat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El doctor Víctor Navalón, psiquiatre del Hospital Vithas Aguas Vives i del centre mèdic Vithas a Alzira, ha advertit que la tornada a la rutina després de les vacances pot fer que moltes persones es replantegin diferents qüestions vitals i desenvolupin, en alguns casos, crisis emocionals que poden derivar en la sensació de voler "un canvi radical en la seua vida", el que es coneix com a "síndrome de el deixo tot".

Així, assenyala que el mes de setembre suposa, per a moltes persones, tornar a adaptar-se a la rutina, la qual cosa implica "la tornada al despertador, reunions de feina, embussos i deixar aparentment de banda els plaers realitzats durant els mesos de vacances". D’aquesta manera, aquest retorn a la "vida real" fa que moltes persones puguin "experimentar malestar i que es replantegin diferents qüestions vitals, desenvolupant en alguns casos crisis emocionals."

L’especialista recomana "no patolotgizar problemes del quotidià" però reconeix que algunes persones poden experimentar diferents tipus de crisi "a nivell personal o existencial" i fins i tot "moments de rebel·lia i replantejar-se un canvi radical del seu estil de vida" amb el típic "es va acabar, el deixo tot".

D’aquesta manera, explica que quan ens allunyem "dels smartphones, dels mails urgents, del soroll i del superflu, desconnectem de l’urgent per connectar amb què necessitem" i és llavors quan "ens permetem abordar les nostres necessitats bàsiques i sentir-nos satisfets en realitzar el que veritablement sentim i volem".

Tanmateix, després de la tornada a la rutina i deixar de banda l’autèntic, podem sentir "un malestar i replantejar-nos si som realment on volem estar o fem el que de veritat volem fer". En aquests casos, recomana "explorar i aprofundir, realitzar un treball introspectiu". "Aquest malestar pot ser el senyal que ens faci adonar-nos que hi ha una cosa que falla en la nostra manera de viure. Per això és necessari realitzar un viatge cap a l’interior, cap aquestes capes profundes per intentar localitzar-lo i renovar-se", destaca.

El doctor Navalón conclou, doncs que "la veritable essència, la clau de tot això, és aprofitar-nos d’aquest malestar, aquest senyal des de les capes profundes de la psique de descobriment, reflexió i renovació. Un viatge d’autenticitat cap a nosaltres mateixos".

tracking