SEGRE

Què passaria si un asteroide com Dimorphos impactés sobre Lleida?

Mapa de la destrucció generada per l'impacte d'un asteroide de la mida de Dimorphos sobre Lleida.

Què passaria si un asteroide com Dimorphos impactés sobre Lleida?Asteroid Collision Map

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta matinada la nau espacial DART de la Nansa s’ha estavellat contra l’asteroide Dimorphos a una velocitat de més de 22.000 quilòmetres per hora amb l’objectiu d'aconseguir una mínima desacceleració que alteri la seua trajectòria. Dimorphos, de 160 metres de diàmetre, no constitueix cap amenaça per a la Terra però si un asteroide d’aquesta mida impactés contra la superfície del nostre planeta, quina gravetat tindria?

El mapa de les col·lisions d’asteroides permet visualitzar les conseqüències que tindria un esdeveniment d’aquestes característiques en qualsevol lloc del mapa de forma molt senzilla. Aquest simulador permet triar la ciutat que es vol posar com a objectiu i escollir la mida de l’asteroide d’entre 12 opcions preestablertes o intrdoduir el diámetre que es vulgui, en aquest cas, 160 metres. 

En el cas d’un impacte d'un asteroide de la mida de Dimorphos sobre Lleida, el crater provocat per l’explosió engoliria tota la ciutat i la reduiria al no-res. El primer cercle que mostra la simulació correspon al diàmetre de l’asteroide, que ho destruiria tot.

El segon anell de destrucció correspondria al cràter. Amb un asteroide com Dimorphos impactant al centre de Lleida, el cràter que es crearía tindria un diàmetre al voltant als 4,5 quilòmetres, on cap ésser viu sobreviuria i tots els edificis quedarien arrasats. Aquest segon anell afectaria l’Horta, les partides i polígons que envolten la ciutat.

El tercer radi d’efecte de la col·lisió tindria un diàmetre una mica superior a vuit quilòmetres. En aquesta àrea, la majoria d’edificis col·lapsarien, la pell es cremaria i la majoria de les persones moririen. Aquest tercer anell inclouria poblacions veïnes a la capital com Albatàrrec, Alcoltege, Torre-Serona o Torrefarrera.

La quarta àrea estén el diàmetre de l’impacte de l’asteroide fins a 15 quilòmetres. En aquesta zona la pell humana encara pot cremar, les infraestructures quedarien destruïdes i la runa seria la causa de moltes morts a aquesta distància de l’impacte. Traslladant-ho a Lleida, aquest quart anell inclouria (començant des del nord i seguint en la direcció|adreça de les agulles del rellotge) fins a Alguaire, Vilanova de la Barca, Bell-lloc d’Urgell, Puigverd de Lleida, el terme municipal d'Alcanó, Torres de Segre y Raimat, afectant també l'aeroport de Lleida-Alguaire. La destrucció als primers quatre anells és pràcticament total.

El cinquè anell té un diàmetre d’uns 26 quilòmetres i arribaria fins a localitats com Balaguer al nord, Mollerussa a l’est i Fraga a l’oest. En aquesta àrea els edificis quedarien destruïts, algunes robes poden cremar i la runa i la calor generada encara serien fatals per a molts.

La sisena àrea, amb un diàmetre de 50 quilòmetres, arribaria fins a localitats com Cervera a l’est, Artesa de Segre al nord-est, Montsó a l’oest i Riba-roja d’Ebre al sud. La calor generada per l’impacte encara seria fatal per a persones grans o amb determinades condicions mèdiques, però la majoria dels edificis aguantarien.

L'últim anell en què encara se sentirien els efectes de la col·lisió de l’asteroide abarca un diàmetre de gairebé cent quilòmetres. Així, en poblacions com Sort (a 97 km de Lleida), la Seu d’Ugell (107 km.), Solsona (84 km.), Igualada (82 km.), Manresa (100 km.), Tarragona (75 km) o Tortosa (90 km.) se sentiria l’impacte i encara hi arribarien restes, majorment pols i cendres.

tracking