SEGRE

Una investigadora espanyola identifica una nova diana terapèutica que podria frenar l'Alzheimer

Una caminada contra l'Alzheimer a Mollerussa.

Una caminada contra l'Alzheimer a Mollerussa.Joan Gómez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou estudi realitzat per la científica de la Universitat de Málaga Inés Moreno, en col·laboració amb la Universitat de Texas (Estats Units), ha identificat una possible teràpia no invasiva que podria frenar la malaltia de l’Alzheimer. Moreno ha aconseguit reduir en un model preclínic la quantitat de proteïnes tòxiques al cervell, l’agregació de les quals és el principal motiu de mort neuronal en l’Alzheimer, fins a un 40-80 per cent. Aquestes proteïnes també es troben a la sang i, segons assenyala l’experta de l’UMA, estan en equilibri amb el cervell: si augmenta al cervell, augmenta en sang i viceversa.

A partir d’aquests resultats, Moreno proposa l’eliminació dels agregats tòxics com a diana terapèutica davant de la malaltia. El treball ha estat publicat a la revista científica 'Molecular Psychiatry'. "Eliminar les proteïnes tòxiques del cervell és l’objectiu de la majoria de les teràpies actuals davant l’Alzheimer", detalla la investigadora del grup de l’UMA 'NeuroAD'.

La novetat d’aquesta investigació és que planteja reduir les toxines des de la sang, on també són. "Hem constatat que, si traiem toxines de la sang, aquestes drenarien del cervell a la sang de nou a la recerca de l’equilibri, millorant els signes clínics i la patologia de la malaltia", assegura Moreno.

La científica afirma que, actualment, l’anàlisi de mostres sanguínies ja es fa servir, en algunes ocasions, per al diagnòstic de la malaltia com a alternativa a la neuroimatge. Tanmateix, fins el moment, mai no s’ha utilitzat amb la finalitat demostrada en aquest treball. Per això, aquest nou ús "obre la porta a possibles estratègies terapèutiques no invasives, que actuïn a nivell circulatori."

Així, els resultats provats en models animals han evidenciat que aquest tractament milloraria la capacitat de memòria i aprenentatge, corregint fallos cognitius, podent no només eliminar les proteïnes tòxiques, també modificar altres factors importants en el desenvolupament de la malaltia.

La Universitat de Texas, on Inés Moreno és professora associada, continuarà amb aquest estudi a nivell clínic, a la recerca de determinar els mecanismes moleculars implicats en aquesta millora de la malaltia i, també, si el tractament funcionaria en pacients realitzant, per exemple, diàlisi als pacients amb demència o, fins i tot, transfusions.

tracking