SEGRE

Catalunya amplia l'avortament farmacològic fins a les 14 setmanes

Argimon reconeix que han d’incrementar l’accessibilitat d’aquest dret

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha explicat que el nou Protocol per a l’atenció a les dones que sol·liciten una interrupció voluntària de l’embaràs (ive) a Catalunya amplia l’avortament farmacològic fins les 14 setmanes, que fins ara es podia practicar fins les nou setmanes. Ho ha dit durant la inauguració de la primera jornada de treball d’interrupció voluntària del embarazo en Catalunya dirigida a professionals sanitaris amb motiu del Día Internacional per a la Despenalització de l’avortament que han celebrat a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha argumentat que l’avortament és un tema de salut però també d’"autonomia i de drets fonamentals de les dones" i ha defensat que el nou protocol és un reconeixement a una reivindicació feminista històrica, ha dit.

Argimon ha concretat que l’ive pel mètode farmacològic s’oferirà en hospitals i ha destacat que el nou protocol també inclou recomanacions de pauta analgèsica, noves recomanacions de procediment perquè sigui mínimament invasiu i reduir els riscos, així com pautes per tractar comorbiditats, entre d’altres.

El titular de Salut ha reconegut que han d’incrementar l’accessibilitat d’aquest dret encara que ha reivindicat que han ampliat la xarxa per a la practica d’avortaments quirúrgics a Lleida, Berga, Manresa (Barcelona) i Tortosa (Tarragona) i la d’avortaments farmacològics a Tremp, Vielha i Puigcerdà (Girona).

Argimon ha assegurat que, en comparació amb la resta d’Espanya, l’accessibilitat de l’avortament a Catalunya és "molt més elevada" a través dels recursos públics i privats del sistema sanitari català i ha dit textualment que Espanya és un desert quant a la prestació d’aquest dret si només s’analitzen els recursos públics.

AVANTATGES DE L’IVE FARMACOLÒGIC

L’ive farmacològic "mimetitza el procés natural d’avortament"; és menys invasiu; es pot realitzar al domicili acompanyada de familiars; es pot programar i predir la sagnia i expulsió; i evita el procediment quirúrgic, l’anestèsia general i té menys risc de complicacions.

És una intervenció "especialment beneficiosa" per a aquelles dones amb obesitat, malformacions uterines, cirurgia cervical prèvia o que vulguin evitar la intervenció quirúrgica, ha explicat la coordinadora Clínica de la unitat d’atenció a la salut sexual i reproductiva de Mollet (Barcelona) i membre de la Junta directiva de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia, Anna Torrent.

Així mateix, Torrent ha advertit que l’ive farmagològic requereix més temps per completar el tractament; pot comportar dolor abdominal i sagnat; efectes secundaris com diarrea, vòmits i febre, entre d’altres; i el 5% de les dones requereixen una segona intervenció. Ha esbandit que el nou protocol ofereix la possibilitat a la dona de triar l’opció d’ive farmacològic fins la setmana 14 de gestació: "La decisió sempre la presa la dona, adequadament informada i acompanyada del professional sanitari," ha reivindicat.

tracking