SEGRE

LABORAL

El 48% dels treballadors joves diu que estalvia la meitat o més del seu salari, segons Funcas

El 38% dels joves afirma que la seua mare és l'"exemple a seguir" quant a la gestió dels diners

els que confessen no estalviar res del seu salari o de la seua paga se situen al voltant del 6-7%.

El 48% dels treballadors joves diu que estalvia la meitat o més del seu salari, segons Funcas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 48% dels joves que treballen diu que estalvien la meitat o més del seu salari, mentre que el percentatge que manifesta estalviar almenys la meitat de la seua paga és del 42% i els que confessen no estalviar res del seu salari o de la seua paga se situen al voltant del 6-7%. Segons es desprèn de l’Enquesta de Educación Financiera Funcas 2022, publicada avui amb motiu del Día de l’Educació Financera, els joves espanyols es consideren en gran manera "estalviadors" que "estudiosos", "ordenats", fins i tot que "extravertits".

Quan als entrevistats se’ls demana que, utilitzant una escala de 0 (res) a 10 (molt), valorin en quina mesura l’adjectiu "estalviador" defineix el seu caràcter, la mitjana de les seues respostes se situa en 7,1. Aquesta xifra és més alta que les que llancen les respostes a les preguntes referides a adjectius com "ordenat/a" (6,8), "estudiós/a" (6,7), "extravertit/a" (5,7) o "capritxós/a" (4,8).

Els diners amb què compten els joves que estudien i no obtenen ingressos per treballar. És poc habitual que percebin diners per realitzar tasques domèstiques o familiars o per obtenir bons resultats en els estudis. Més freqüent, però també minoritària, és la percepció d’una paga periòdica. Menys de la meitat dels joves que es dediquen exclusivament a estudiar reben una paga (42%: 15%, setmanal, i 27%, mensual). A més de la meitat dels qui no la reben (53%) els agradaria rebre-la.

Nou de cada deu té un compte bancari

Nou de cada deu joves enquestats (89%) tenen almenys un compte bancari i alguna targeta física. En un entorn en el qual preval la preferència per evitar l’efectiu com a mitjà de pagament, aproximadament tres de cada deu joves de 18 a 24 (29%) amb targeta bancària pròpia afirmen preferir pagar les compres amb diners, coincidint amb el percentatge dels qui prefereixen pagar amb el mòbil (29%). Tanmateix, la majoria (42%) s’inclina per l’ús de la targeta.

La "fugida de l’efectiu" encara és més evident entre els joves de 25 a 29 anys, i especialment entre les dones en aquest grup d’edat (les 85% de les quals prefereix pagar amb targeta o mitjançant el mòbil, davant un 15% que manifesta la seua preferència per l’efectiu).

Les mares, protagonistes en educació financera

Dins de les famílies, les mares cobren especial protagonisme en matèria d’educació financera. Preguntats per qui representa per a ells "un exemple a continuar" en assumptes relacionats amb la gestió de diners, la resposta més freqüent és la "meua mare" (38%), amb un percentatge notablement per sobre de la referida al pare (25%) o als avis (7%).

La mare apareix també com la resposta més citada quan els entrevistats han d’assenyalar la persona a què demanarien consell sobre la qual cosa fer si rebessin "de manera imprevista una quantitat rellevant de diners, més de 3.000 euros." El 40% esmenta a la mare, resposta que entre les entrevistades arriba al 45%, deu punts percentuals més que entre els homes (35%), la resposta més freqüent dels quals és "ningú" (42%).

Percepció del futur: més optimistes que pessimistes

D’acord amb l’informe, el 55% dels entrevistats (18-29 anys) veuen el seu "futur en el curt i mig termini (5-10 anys)" amb optimisme, triplicant la proporció dels qui ho veuen amb pessimisme: 18% (un 28% opta per la resposta "ni amb optimisme ni amb pessimisme").

Un 50% dels entrevistats de 18 i 24 anys i un 54% dels entrevistats de 25 a 29 anys afirmen que "en un futur més o menys pròxim" s’imaginen "formant una família pròpia, amb fills." A la gran majoria dels que tenen entre 18 i 24 anys (85%) els agradaria formar aquesta família abans dels 31 anys; i a gairebé tots (96%) els que tenen entre 25 i 29 anys, abans dels 35 anys. Tanmateix, creuen que, "sent realistes", podran formar-la més tard del que desitgen.

El 12% ha invertit en criptomonedes

Un 91% dels entrevistats (18-29 anys) ha sentit parlar de les criptomonedes. D’ells, un 12% afirma haver invertit alguns diners en aquest mitjà digital d’intercanvi. Entre els qui han invertit en criptomonedes, set de cada 10 (71%) han dedicat a això sumes per sota de 501 euros. Aproximadament una cinquena part (22%) afirma haver-hi invertit entre 500 i 1.000 euros; la resta (7%) hi ha invertit més d’1.000, però menys de 3.000 euros.

El 61% dels qui no han invertit en criptomonedes coneix "personalment algú que ha invertit en criptomonedes". Tanmateix, només el 14% afirma que si tinguessin la possibilitat d’"invertir alguns diners en criptomonedes", ho faria.

tracking