SEGRE

SALUT

Inhalar fum del tabac en el període postnatal augmenta el risc d'obesitat als 12 anys, segons un estudi

La investigació va analitzar l’exposició al fum ambiental durant l’embaràs i al llarg dels primers quatre anys

Pneumòlegs demanen que es prohibeixi fumar en espais públics oberts

Pneumòlegs demanen que es prohibeixi fumar en espais públics obertsEFE/Víctor Casado

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi conjunt de la Universidade de Santiago de Compostela (USC) i de la Universitat nord-americana de Brown ha conclòs que l’exposició al fum ambiental del tabac durant els primers anys de vida augmenta en un 75% el risc de sobrepès o obesitat als 12 anys.Segons ha informat l’USC, la investigació, que s’ha publicat a la revista 'Obesity', ha evidenciat com l’exposició postnatal s’associa amb més pes, massa grassa, circumferència de cintura, greix visceral, grassa androide i més índex de massa corporal i massa magra als 12 anys.

"L’exposició al fum ambiental de tabac durant el període postnatal podria tenir una influència més gran en la composició corporal dels adolescents, en comparació amb el període prenatal," ha explicat la investigadora Nerea Mouriño Castro. Així, el treball constitueix un estudi realitzat amb dades d’una cohort prospectiva nord-americana, 'The Health Outcomes and Measures of the Environment (HOME) Study'. Aquest tipus d’investigació es pot definir com "el seguiment a un grup d’individus que comparteixen múltiples aspectes però que es diferencien en certes característiques", ha aclarit l’USC.

Realització de l’estudi

D’aquesta forma, per a l’estudi, la cohort nord-americana va reunir dones embarassades l’any 2003 i, des d’aquell moment, van continuar amb el seu seguiment i el dels seus fills per valorar els efectes en la salut, durant la infància i adolescència, derivats de l’exposició prenatal i postnatal al fum ambiental del tabac.

L’objectiu de la investigació va ser examinar la influència de l’exposició al fum ambiental durant l’embaràs i al llarg dels primers quatre anys de vida en la composició corporal als 12 anys d’edat, amb la valoració de possibles modificacions de l’efecte depenent del període d’exposició i el sexe dels adolescents. "Aquest estudi reforça la necessitat d’intervencions de salut pública encaminats a disminuir l’exposició al fum del tabac entre els nens, tant durant l’embaràs com després del naixement", ha sentenciat la investigadora.

tracking