SEGRE

SÍMBOLS

Vox reinvidica Rafael Casanova, mite de la resistència contra Felip V i homenatjat cada Diada

El Govern en el moment de l'ofrena floral a Rafael Casanova a Barcelona.

El Govern en el moment de l'ofrena floral a Rafael Casanova a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vox retrà homenatge aquest cap de setmana durant la festa Viva 22 a Rafael Casanova, convertit en un mite pel catalanisme per liderar la defensa de Barcelona el 1714 durant el setge borbònic en la Guerra de Successió per la corona espanyola que va enfrontar Felip V amb el candidat austracista, l’Arxiduc Carles.

Casanova és homenatjat cada any pels partits i institucions catalanes l’11 de setembre i alguns sectors de l’independentisme l'han volgut convertir en un símbol de resistència, aspecte que és negat pels seus descendents que el consideren un "patriota espanyol". El partit de Santiago Abascal celebrarà aquest dissabte i diumenge un gran acte ludicopolític a Madrid en el qual espera reunir desenes de milers de persones.

Un dels plats forts del seu programa és l’homenatge a 52 personatges de la història d’Espanya, un per cada província, que a més faran una recreació de les seues gestes durant la tarda de dissabte a l’escenari principal ubicat al Mad Cool.

Entre els elegits, per representar a la província de Barcelona s’homenatjarà Rafael Casanova partidari de l’arxiduc Carles de Austria com a rei d’Espanya durant la Guerra de Successió i ferit en la batalla de l’11 de setembre de 1714. Casanova, 'conseller en Cap' de la ciutat de Barcelona, és objecte d’ofrenes per part d’institucions, partits i entitats cada any per la Diada com a símbol del catalanisme per la seua resistència davant les tropes borbòniques de Felip V.

La terna de 52 personatges la completen noms de la cultura, com Miguel de Cervantes, Francisco de Goya, Diego Velázquez o fins i tot Paco de Lucía; reis com Isabel la Católica o Ferran III; els conqueridors Francisco Pizarro i Hernán Cortés, el marí Juan Sebastián Elcano o el metge Santiago Ramón i Cajal.

En l’edició de 2021 una de les estrelles de la jornada va ser la italiana Giorgia Meloni, recent vencedora dels comicis celebrats al país. Des de Vox han deixat en l’aire que Meloni pugui tornar el 'Viva22', encara que reconeixen que és difícil perquè es troba immersa en ple procés de configuració del seu pròxim Govern.

tracking