SEGRE

MEMÒRIA GUERRA CIVIL

Dotze soldats a la fossa de Canturri

Excavació gràcies al testimoni d'un veí que va sentir explicar que a casa seua hi havia un hospital que atenia ferits del front del Pallars || També s'han recuperat objectes personals

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va visitar ahir la fossa de Canturri, a l’Alt Urgell, on s’han exhumat les restes de dotze soldats republicans ferits al front del Pallars i evacuats a aquesta zona on l’exèrcit de la República tenia un equip quirúrgic instal·lat a Cal Gravador. Una vegada exhumats, les restes s’estudiaran i se n’extrauran mostres genètiques per permetre’n la identificació. En el marc de la campanya Tancar el dol, Ciuró va animar les famílies dels desapareguts durant la Guerra Civil a inscriure’s al cens i al programa d’identificació genètica, on ja s’han apuntat unes 500 persones en només tres setmanes.

Anna Camats, directora arqueòloga de l’excavació, va explicar que els treballs han permès localitzar, de moment, 12 individus. Les restes han aparegut en fosses individuals no gaire profundes, la qual cosa podria explicar el seu estat de conservació fràgil. Camats va assenyalar que amb els cossos s’han trobat diferents objectes com insígnies del cos de seguretat, cinturons, botons o botes, que han recuperat i que ajuden a identificar la indumentària.

També han localitzat objectes personals com una cartera, un llapis o plomes estilogràfiques. Gràcies al record d’un veí de Canturri es va poder localitzar fàcilment la fossa. Aquest veí, Josep, recordava haver sentit explicar que al menjador de casa seua es va instal·lar un equip quirúrgic per atendre soldats ferits i que els que acabaven morint eren enterrats a la finca, molt a prop del poble, de Cal Gravador.La consellera va visitar també la masia que es va convertir en hospital de campanya, on encara es conserva la taula que s’utilitzava per a les operacions d’urgència.

Ciuró va avançar que està prevista pròximament l’obertura de dos noves fosses al front del Segre i a Tarragona, i que hi haurà un nou pla de fosses amb les intervencions futures abans d’acabar l’any.La de Canturri és la més gran excavada aquest any. Amb aquesta actuació, ja són 74 les intervencions arqueològiques que s’han dut a terme a Catalunya, de les quals una vintena són a les comarques lleidatanes. Aquest any, ja se n’han fet una dotzena.

Per la seua banda, el ministeri de Defensa ha rectificat i permetrà l’accés a la Residencia Militar Guadarrama, a Madrid, a un equip d’investigadors que treballa en la recerca de les restes de Josep Sunyol i Garriga, president del FC Barcelona i diputat d’ERC, que va ser afusellat, al costat de tres persones més, per un escamot de militars colpistes el 6 d’agost del 1936. Aquesta decisió, que va avançar ahir Catalunya Informació, arriba pocs dies després que el ministeri hagués vetat l’entrada al recinte militar, encara que comptaven amb els permisos.

La consellera Lourdes Ciuró i el director de Memòria Democràtica, Antoni Font, ahir a Canturri.

La consellera Lourdes Ciuró i el director de Memòria Democràtica, Antoni Font, ahir a Canturri.MARTA LLUVICH/ACN

La consellera Lourdes Ciuró i el director de Memòria Democràtica, Antoni Font, ahir a Canturri.

La consellera Lourdes Ciuró i el director de Memòria Democràtica, Antoni Font, ahir a Canturri.MARTA LLUVICH/ACN

tracking