SEGRE

Polèmica per un espectacle còmic taurí amb persones de talla baixa

Imatge d'arxiu d'un espectacle còmic taurí.

Imatge d'arxiu d'un espectacle còmic taurí.CERMI Andalucía

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat d’Andalusia (Cermi Andalucía) ha demanat la suspensió d’un espectacle còmic taurí en el que participen persones de talles baixa previst aquest diumenge a la plaça de toros de Jaén "per suposar una burla cap aquestes persones amb discapacitat i un atemptat contra la seua dignitat i imatge". En un comunicat, l’esmentada entitat ha sol·licitat a l’Ajuntament jaenès i a la Junta d’Andalusia "que prohibeixi la celebració d’aquest esdeveniment, especialment al Consistori per ser qui atorga el permís definitiu". Segons el seu parer, aquests espectacles "vulneren" el compliment de molts preceptes i articles de normatives autonòmica, nacional i internacional sobre discapacitat i drets humans i "denigren la imatge de les persones amb acondroplàsia".

A més, ha considerat necessari traslladar a tots els ajuntaments i als organitzadors d’aquests espectacles el contingut de la llei vigent de drets de persones amb discapacitat d’Andalusia, ja que "aquests esdeveniments incompleixen alguns dels seus articles". Ha afegit que també "van en contra de normes com la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat", que insta a les institucions a prendre les mesures oportunes per evitar actes que constitueixin una discriminació d’aquestes persones.

La presidenta de Cermi Andalucía, Marta Castillo, ha incidit que aquests esdeveniments "són burlescs i fomenten la mofa, distorsionant la imatge de les persones amb discapacitat fent persistir estereotips negatius amb la representació degradant de les esmentades persones." "La societat espanyola i andalusa han avançat molt en matèria de protecció de drets socials, pel que avui dia és impensable i inadmissible que es permetin espectacles d’aquest tipus que no respectin les persones i que posin en qüestió la igualtat, la dignitat i la imatge de les mateixes per raó de sexe, raça, religió o, en aquest cas, per la seua condició física provocada per una discapacitat", ha dit. Ha subratllat, així mateix, que per a la celebració d’aquests espectacles no pot argumentar-se que es tracta d’una pràctica expressió del dret al treball i a la lliure elecció de professió o ofici, "perquè aquest dret no pot anar en contra de la dignitat humana que defensa la Constitució i La Declaració Universal dels Drets Humans.

Finalment, Cermi Andalucía ha plantejat la necessitat d'avançar encara més i "abolir definitivament aquests espectacles burlescos que ridiculitzen les persones per motius de discapacitat, encara que siguin realitzats amb el consentiment de les mateixes persones". "Es poden desenvolupar actuacions còmiques i humorístiques sense que estiguin basades en l’esmentada discapacitat, una cosa que no només denigra els seus propis participants, sinó també la resta de persones de talla baixa que veuen soscavada la seua dignitat per la negativa imatge que es projecta a la societat", ha conclòs.

tracking