SEGRE

INVESTIGACIÓ CANVI CLIMÀTIC

La humanitat s'enfronta a una “emergència climàtica”

Científics del món avisen d'una major freqüència de desastres naturals || Demanen eliminar els combustibles fòssils

El GREIA de l'EPS, o com la Universitat de Lleida afronta el canvi climàtic

El GREIA de l'EPS, o com la Universitat de Lleida afronta el canvi climàtic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dotzena de científics d’universitats de tot el món van alertar ahir que el planeta s’enfronta a una gran “emergència climàtica” que provocarà una major freqüència o magnitud dels desastres naturals. Segons l’estudi, 16 dels 35 “signes vitals” de la Terra que els científics utilitzen per rastrejar els efectes del canvi climàtic han assolit un rècord, va explicar un informe publicat a la revista BioScience per una coalició internacional de científics, liderada per la Universitat Estatal d’Oregon.

Els autors citen una freqüència més gran de temperatures extremes, la pèrdua de terreny arbori, una major prevalença del virus del dengue i els alts nivells de diòxid de carboni atmosfèric com a exemples d’indicadors que el planeta es troba enmig d’una “crisi climàtica”.

Els experts asseguren que els desastres naturals, que ja són cinc vegades més freqüents que fa cinquanta anys, d’acord amb l’Organització Meteorològica Internacional, podria succeir encara més seguit i ser de més magnitud si les temperatures terrestres continuen incrementant-se.“Com veiem amb els augments anuals dels desastres climàtics, estem ja enmig d’una gran crisi climàtica i vindran moments pitjors si continuem fent les coses de la mateixa manera”, va escriure Christopher Wolf, investigador a Oregon i un dels principals autors de l’informe.

Els experts recomanen que, per atacar aquesta mena de fenomen, s’eliminin la major part de les emissions de combustibles fòssils i es recolzin maneres “justes” d’adaptar-se als canvis climàtics, “amb un enfocament en les àrees de baixos ingressos”, que són les més vulnerables.En els últims trenta anys, l’emissió de gasos de l’efecte d’hivernacle a nivell global ha augmentat en un 40%. L’ONU alerta que el canvi climàtic és el risc més gran a què s’enfronta la humanitat ara.

tracking