SEGRE

COMERÇ NEGOCIS

Dos francesos que es coneixen a Dubai obren un forn de pa i pastisseria en un poble de l'urgell

Els francesos Pierre i Rémi van reobrir un obrador artesà a la Fuliola després de conèixer-se mentre treballaven en un hotel de luxe de l'emirat || El seu projecte complirà al desembre un any de vida

Fotografia de grup dels guardonats ahir durant la gala celebrada a València.

Fotografia de grup dels guardonats ahir durant la gala celebrada a València.R.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De Dubai a la Fuliola i de dirigir en un hotel de luxe a encarregar-se de tot el procés d’elaboració de pa i la pastisseria en un obrador artesà de l’Urgell. Aquest és el canvi de vida que un any enrere van fer Pierre i Rémi, dos francesos que es van conèixer treballant a Dubai quan el primer era director d’allotjament i Rémi, xef executiu de pastisseria al mateix hotel de luxe. Cansats per la “pèrdua de sentit de la nostra feina” i amb els problemes derivats de la Covid (en pocs dies, el Pierre va haver de fer fora quaranta empleats), “vam decidir que volíem un canvi, tornar als orígens i poder fer una cosa que ens omplís com feien els nostres avis [els dos provenen de famílies de forners encara que els seus pares no van seguir la tradició]”, van destacar.

Després d’idear un projecte similar a Barcelona que no van acabar fent realitat perquè volien un entorn més tranquil, van arribar a la Fuliola després de contactar amb els antics amos del Forn Pa d’Abans mitjançant el compte a Instagram de Repoblem. Després de visitar el poble i l’obrador, “vam quedar encantats amb el lloc i amb la manera de treballar: forn de llenya, farines no modificades, productes locals i seguint un procés molt artesanal amb els molts beneficis que aporta a la salut”, expliquen. I amb l’ajuda del programa d’emprenedoria i suport empresarial Reempresa es van quedar amb el negoci.

Així va ser com l’1 de desembre del 2021 van reobrir el Forn Pa d’Abans amb botigues a la Fuliola i a Cervera, alhora que porten els seus productes a botigues ecològiques de Tàrrega, Agramunt, Balaguer, Bellpuig i Barbens, entre altres punts. La valoració del canvi és “molt positiva” i asseguren que “l’acollida ha estat molt bona, estem molt agraïts”.

Al Forn Pa d’Abans elaboren diferents pans cuits amb forn de llenya i d’una desena de cereals diferents, entre els quals hi ha pa de xeia (una varietat ancestral de blat de les illes Balears). En pastisseria i brioixeria ofereixen productes elaborats de forma artesanal i amb productes de temporada. Malgrat que són conscients que “la situació del sector és inquietant”, diuen que no faran marxa enrere. “Ens omple molt més l’atenció propera i el que ofereix el comerç de proximitat de poble”, destaquen.

Un sector amenaçat pel cost de la llum i les matèries primeres

Els forners de Lleida fa dies que alerten de possibles tancaments per la crisi que afronta el sector a causa de l’encariment del cost de l’energia i les matèries primeres, a més de la competència dels supermercats i altres establiments que venen pa més econòmic, per sota del cost de producció. Fins i tot s’hi suma un altre factor com la falta de relleu generacional que portarà a la pèrdua de forns en zones com les Garrigues. Fa uns dies, les fleques van apagar els llums durant quinze minuts per reclamar solucions.

Amb referència a la crisi del sector, Pierre i Rémi reconeixen que “potser no és el moment ideal per apostar per un negoci d’aquestes característiques”. Malgrat tot, es mostren optimistes: “Tenim la sort de treballar només amb llenya, el preu de la qual també ha augmentat, però no de forma tan desproporcionada com ho ha fet l’electricitat.” També agraeixen la resposta dels clients.

Premi a València a Papanbread i Antic Forn J.Martí de Lleida Les fleques Papanbread i Antic Forn J. Martí van recollir ahir els seus guardons en les Estrellas Dir-Informática de la plataforma Panàtics, que es van entregar en un acte a València. Aquest guardó s’atorga als 83 forners amb les millors puntuacions en els tastos de pa de la Ruta del Bon Pa 2022 i als 17 guanyadors de la Llesca d’Or en les diferents comunitats autònomes. En el cas de Papanbread, establiment ubicat al carrer Roca Labrador 15, és la quarta estrella que rep en set anys de trajectòria. A més, el seu responsable, Roger Canela, ha guanyat aquest any la Llesca d’Or, que el distingeix com el millor forner de Catalunya. Per la seua part, l’Antic Forn i Pastisseria J. Martí, ubicat a l’avinguda de Sant Pere 14 del barri del Secà, rep per primera vegada una estrella de Panàtics després d’haver aconseguit de 282 punts de 300 en la Ruta del Bon Pa 2022.

tracking