SEGRE

INVESTIGACIÓ

Busquen Cristófol Colom a Galícia

Obren un sarcòfag del segle XV a Vilagarcia (Pontevedra) a la recerca del rastre del navegant

Busquen Cristófol Colom a Galícia

Busquen Cristófol Colom a GalíciaEFE/Salvador Sas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un sepulcre segellat des de 1496 s’ha convertit en una peça clau per poder confirmar les investigacions que apunten a l’origen gallec de Cristófol Colomi, per a això, s’han exhumat les restes de Xohán Mariño de Soutomaior. Aquest religiós, enterrat des de finals del segle XV a l’església de San Martiño de Sobrán, al municipi de Vilagarcía (Pontevedra) tindria una relació de parentiu amb Colom, segons les teories sorgides per documentació trobada a Galícia.

Per això els investigadors de la Universitat de Granada, en col·laboració amb l’associació Colón Gallego, han sol·licitat permís per exhumar aquest enterrament i poder acarar l’ADN que pugui haver-se conservat amb el material genètic del navegant.  Els treballs, que han estat supervisats per l’antropòloga forense Inmaculada Alemán i l’arqueòleg Antonio Castro, s’han dut a terme sota l’atenta mirada de nombrosos curiosos i una multitud de mitjans gràfics.

Al llarg dels últims dies, els experts van comprovar que el sepulcre conservava encara l’argamassa i les falques de fusta de l’enterrament original, pel que confien que les restes que han aparegut al seu interior puguin tenir l’ADN viable que es pugui acarar. Retirar la tapa del sarcòfag, que pesava prop de dos tones, ha estat una de les tasques més complexes de tot aquest procés que, a més, s’ha hagut de realitzar amb la màxima cura davant de la protecció patrimonial del temple d’origen romànic en el qual es trobava.

Els ossos trobats a l'interior, entre els quals hi ha parts fonamentals com un crani fracturat, les mandíbules o els fèmurs, seran analitzats al laboratori universitari de Granada, on també estudiaran la trentena de restes òssies trobades en l’excavació realitzada setmanes enrere a l’atri de l’església vella de San Salvador de Poio (Pontevedra), on segons els estudis podrien haver estat enterrats altres familiars de Colom.

tracking