SEGRE

A quina temperatura cal posar la calefacció per estalviar?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons l'Instituto para la Diversificación y Ahorro de Energia (IDAE), la temperatura de confort tèrmic en un ambient ombrejat i d’activitat passiva (és a dir, quan som a casa sense realitzar cap activitat) és entre els 21°C i els 23°C. Però es recomana aquesta temperatura tant a l’hivern com a l’estiu? Si. De fet, igual com a l’estiu es desaconsella que l’aire condicionat estigui per sota dels 20°C, durant l’hivern, si la temperatura de la casa supera els 23°C, l’ambient pot ressecar-se, estarem més incòmodes i la despesa d’energia (i de diners) per escalfar l’habitatge serà molt més elevada.

D’altra banda, la temperatura ideal d’una casa a l’hivern no serà igual pel dia que a la nit. Segons l’IDAE, la temperatura perfecta és de 21-23°C durant el dia, mentre que a la nit o quan la casa és buida pot descendir fins els 17°C. En habitatges amb nadons o nens petits i en zones de muntanya o especialment fredes pot ser recomanable augmentar aquesta temperatura un grau (22-24 °C pel dia i 18-20°C a la nit).

Els experts recomanen mantenir una temperatura constant al voltant dels 21 graus, recordant que és millor mantenir una temperatura estable que posar la calefacció sol durant un parell d’hores amb la casa molt freda, ja que el sistema haurà de treballar a màxima potència. S’aconsella no superar una diferència tèrmica de 12 graus amb l’exterior.

Per obtenir un màxim control sobre la instal·lació són recomanables els termòstats digitals programables, ja que permeten programar diferents temperatures per als diferents horaris, adaptant-se als requeriments que hi hagi a la casa per a l’ús de la calefacció. Els termòstats modulants connectats a la caldera resulten els més eficients, ja que en arribar la temperatura desitjada es redueix la temperatura d’impulsió i la potència de la caldera, pel que s’aprofita millor la condensació i s’estalvia energia.

D’altra banda, els termòstats d’última generació incorporen control WiFi, pel que a través d’una senzilla aplicació mòbil és possible encendre, apagar, programar i controlar la calefacció des de qualsevol lloc, o fins i tot permeten el control de veu amb dispositius com Alexa o Google Home.

A la nit és convenient que no hi hagi un excés de calor a les habitacions. Més que apagar la calefacció, es recomana abaixar-ne la temperatura, ja que si l'apaguem en arrancar de nou, el sistema de calefacció ha de treballar més per assolir la temperatura de confort. 

tracking