SEGRE

L'OMS canvia el nom de la verola del mico

Pretén que es digui 'mpox' per evitar el "llenguatge racista i estigmatitzador"

Recollida de mostres per detectar la verola del mico.

Recollida de mostres per detectar la verola del mico.HOSPITAL GREGORIO MARAÑÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat el canvi de nom de la verola del mico, que a partir d’ara es denominarà 'mpox' com a abreviació del nom original en anglès (monkeypox), amb l’objectiu d’evitar el "llenguatge racista i estigmatitzador". Segons ha informat aquest dilluns l’OMS a través d’un comunicat, ambdues denominacions s’utilitzaran simultàniament durant un any, mentre que el terme 'verola de mico' s’eliminarà "progressivament".

L’organisme sanitari internacional de Nacions Unides ha justificat la seua decisió basant-se que verola del mico causa una sèrie de problemes a diversos nivells: "Quan el brot de verola del mico es va estendre a començaments d’aquest any, es va observar i es va informar l’OMS d’un llenguatge racista i estigmatitzador 'on line', en altres entorns i en algunes comunitats. En diverses reunions, públiques i privades, diverses persones i països van plantejar la seua preocupació i van demanar a l’OMS que proposés una via per canviar el nom". L’assignació de noms a les malalties noves i, molt excepcionalment, a les ja existents, és responsabilitat de l’OMS en el marc de la Classificació Internacional de Malalties (CIE) i de la Família de Classificacions Internacionals Relacionades amb la Salut de l’OMS, a través d’un procés consultiu que inclou els Estats membres.

L’organisme dirigit per Tedros Adhanom Ghebreyesus ha celebrat una sèrie de consultes per obtenir les opinions de diversos experts, així com dels països i del públic en general, als que es va convidar a presentar suggeriments de nous noms. Sobre la base d’aquestes consultes, l’OMS ha recomanat adoptar el nom de 'mpox' per substituir 'monkeypox', després d’un període de transició d’un any. "Això serveix per mitigar les preocupacions plantejades pels experts sobre la confusió causada per un canvi de nom enmig d’un brot mundial. També dona temps a completar el procés d’actualització de la CIE i a actualitzar les publicacions de l’OMS", expliquen.

tracking