SEGRE

SALUT

Un nou test permetrà detectar escopolamina i droga caníbal amb un mòbil i en 15 minuts

L’escopolamina (SCP), més coneguda com a burundanga, és molt difícil de detectar perquè el seu rastre desapareix de forma molt ràpida en l’organisme.

Un nou test detecta escopolamina i droga caníbal amb un mòbil i en 15 minuts

Un nou test detecta escopolamina i droga caníbal amb un mòbil i en 15 minutsImagen cedida por la Universitat Politècnica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les agressions sexuals amb submissió química de les víctimes ja suposen el 20,9 % dels casos, i en ocasions els agressors fan servir substàncies psicotròpiques, com l’escopolamina (SCP), més coneguda com burundanga, que és molt difícil de detectar perquè el seu rastre desapareix de forma molt ràpida en l’organisme. Un equip en el qual participa la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat un nou test que permet detectar amb nanosensors, i a través de la seua lectura amb un telèfon mòbil, la presència d’escopolamina i "droga caníbal" en mostres de saliva o begudes en menys de quinze minuts.

Es tracta del resultat d’un projecte, publicat a la revista Nanoscale, en el que han participat també el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) i l’Institut BAM de Berlín, i permet "detectar de forma ràpida, senzilla i barata" aquestes drogues, segons informa aquest dilluns l’UPV.

El nou test permet detectar-la ràpidament, "en tot just quinze minuts", segons els investigadors, que han dissenyat una tira reactiva sobre la qual es diposita un nanosensor basat en nanopartícules carregades amb un indicador fluorescent (rodamina B). Aquest nanosensor funciona amb "una porta molecular" que respon específicament en presència de l’estupefaent, i per a la seua lectura s’utilitza una cosa tan quotidiana com un telèfon mòbil. "Amb un mòbil i en menys d’un quart d’hora podrem saber si hi ha hagut un intent d’agressió sexual per submissió química amb aquesta droga", ha detallat la investigadora de l’Institut IDM en la Universitat Politècnica de València Eva María Gallard.

Per a això, ha explicat, "n’hi haurà prou amb prendre una petita mostra de saliva o de la beguda i submergir la tira; si hi ha droga, el nivell de fluorescència augmentarà ràpidament, a causa de l’alliberament del colorant del nanosensor dipositat." Una vegada hi han transcorreguts els 15 minuts es pren una foto amb el telèfon mòbil on, comparant-ho amb una mostra que no conté l’estupefaent, es pot comprovar la presència d’escopolamina.

A més de per a la detecció d’escopolamina, el test desenvolupat per l’UPV permet detectar MDPV (metilendioxipirovalerona), l’anomenada "droga caníbal". "Pot detectar de forma simultània ambdós estupefaents utilitzant la mateixa mostra de saliva o beguda. I podria ampliar-se a altres substàncies", ha afirmat Gallard. Segons l’investigador Ramón Martínez, "la substància psicoactiva més comunament associada a les agressions sexuals amb submissió química és l’alcohol, però hi ha drogues en circulació que poden arribar a incapacitar la víctima".

"Entre aquestes hi ha la droga caníbal, però també la ketamina, el GHB o el flunitrazepam", ha citat, i ha afegit que el sistema del nou test "gràcies a la seua versatilitat, pot adaptar-se també per a la detecció d’aquestes i altres substàncies en mostres líquides". "I el que és més important, en qualsevol dels casos, pot ser utilitzat per qualsevol persona, sense necessitat de tenir un coneixement expert," ha destacat.

L’equip de l’IDM i el CIBER-BBN ha validat aquests nous test en diferents assajos d’alliberament cinètic desenvolupats als seus laboratoris de l’UPV i en col·laboració amb el Bundesanstalt für Materialforschung und-prüfung (BAM) de Berlín.

tracking