SEGRE

Aquest és el país que més reactors nuclears ha construït des de 2011

Imatge de les instal·lacions de la central nuclear de Fukushima.

Imatge de les instal·lacions de la central nuclear de Fukushima.KIMIMASA MAYAMA / POOL / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara que Estats Units continua sent el més major bastió de l’energia nuclear al món, amb 92 reactors operatius el juliol del 2022; la Xina ha construït a partir del 2011 42 dels 55 reactors que posseeix actualment. Abans del 2011, per tant, només en posseïa 13, motiu pel qual s'ha convertit en el programa nuclear de més ràpid creixement. Gairebé els mateixos, 12, que han desactivat els EUA en aquests 11 anys. Tot i el descens, el programa nord-americà figura com a actiu, igual com el japonès, que actualment només compta amb deu reactors en operació. A partir del 2011, l’any del desastre de Fukushima, Japó ha desactivat fins a 38 reactors nuclears  s'ha convertit en el país el que més ha disminuït el nombre d’aquests equipaments a tot el món.

El 2022 hi ha un total de 411 reactors operatius a tot el món, 26 menys que el 2011. Uns altres 29 es troben en parada de llarga durada i 53 estan en construcció, més de la meitat d’aquests últims a la Xina i l’Índia.

Segons l’informe World Nuclear Industry Estatus Report 2022, 33 països tenen actualment reactors nuclears, però només 15 estan inclosos en la llista dels que continuen buscant activament aquesta tecnologia. Entre ells es troben els nouvinguts a l’energia nuclear en 2020, Bielorússia i els Emirats Àrabes Units.

Només tres països que tenien programes d’energia nuclear han tancat fins ara tots els seus reactors: Itàlia el 1987, Kazajstán el 1998 i Lituània el 2009. Alemanya ha ampliat recentment el seu programa en el curs de l’actual crisi energètica, però té previst posar fi a la producció d’energia nuclear en 2023.

Segons l’informe la generació mundial d’energia nuclear va augmentar un 3,9% el 2021, el mateix percentatge que havia descendit el 2020. La ràpida expansió de les energies renovables i el sentiment negatiu d’una part important de l’opinió pública cap a l’energia nuclear, encoratjat per catàstrofes com les de Txernòbil o Fukushima, han anat convertint a l’energia nuclear en un element secundari de la generació energètica mundial. L’energia nuclear ha experimentat un lent declivi, passant d’una quota màxima del 17,5% en la generació d’electricitat mundial el 1996 a una quota de només el 9,8% el 2021, ja que són més els països que suspenen o abandonen les seues estratègies d’energia nuclear que els que les amplien.

tracking