SEGRE

MEDI AMBIENT

Més de 5.000 milions de persones tindran problemes d'accés a l'aigua el 2050

Uns 3.600 milions de persones ja tenen actualment problemes d’accés a l’aigua almenys durant un mes a l’any

Més de 5.000 milions de persones tindran problemes d'accés a l'aigua el 2050

Més de 5.000 milions de persones tindran problemes d'accés a l'aigua el 2050EFE/ Pablo Tosco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns 3.600 milions de persones tenen problemes d’accés a l’aigua almenys durant un mes a l’any, una xifra que podria augmentar fins més de 5.000 milions a mitjans de segle, s’ha alertat avui en un informe de la Organización Meteorológica Mundial (OMM) sobre la disponibilitat d’aigua dolça al planeta. L’informe, primer que l’OMM dedica específicament als recursos hídrics, destaca que el 2021 dos terços de la superfície terrestre van tenir fluxos fluvials per sobre de la mitjana dels passats 30 anys, mentre que només un terç va ser per sobre o a nivells mitjans.

En una època caracteritzada per la creixent demanda del líquid element i un limitat subministrament, l’aigua està a més relacionada amb un 74 % dels desastres naturals (sequeres, inundacions, tempestes), va recordar l’informe de l’agència de Nacions Unides. "Els impactes del canvi climàtic solen manifestar-se per mitjà de l’aigua, amb sequeres més intenses i freqüents, inundacions més extremes, pluges estacionals més irregulars i l’acceleració de la fusió de les glaceres", va subratllar el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas, en la presentació de l’informe.

Aquest destaca com a zones on el flux fluvial va ser inferior a la mitjana el 2021 el Riu de la Plata i el sud i sud-est de l’Amazonía (Sud-amèrica) o les conques dels rius Colorado, Missouri i Mississippi a Amèrica del Nord. A l’Àfrica també hi va haver menys cabal que en la mitjana als rius Níger, Volta, el Nil i el Congo, mentre que a Euràsia va passar el mateix en conques de Sibèria, altres parts de Rússia i Àsia Central.

Per contra, es van registrar cabals majors del normal en algunes conques d’Amèrica del Nord, el nord de l’Amazonía, rius de l’Àfrica meridional (com el Zambeze i l’Orange) i altres de la Xina i l’Índia, països aquests dos últims que van patir notables inundacions.  Algunes de les zones on el proveïment d’aigua és en nivells crítics veuen la seua situació exacerbada per la sobreexplotació d’aigües subterrànies amb finalitats de risc, adverteix l’informe.

Aquest també analitza la criosfera (gel als pols, muntanyes i glaceres), que suposa la reserva més important mundial d’aigua dolça en ser font de rius i subministrament per a 1.900 milions de persones, i adverteix d’una preocupant fusió en zones com Alaska (Amèrica del Nord), la Patagònia (Sud-amèrica) o l’Himàlaia (Àsia).

tracking