SEGRE

SEXUALITZACIÓ

Els anuncis de joguets no podran associar des de demà les nenes amb les feines domèstiques ni una imatge sexualitzada

Es prohibirà expressament la publicitat dirigida a través dels dispositius mòbils a menors de 14 anys

La regulació dels anuncis dirigits a menors es fa més estricta.

Els anuncis de joguets no podran associar des de demà les nenes amb les feines domèstiques ni una imatge sexualitzada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els anuncis de publicitat de joguets no podran, a partir de demà, presentar a les nenes amb una imatge sexualitzada ni rols de gènere, amb l'entrada en vigor del codi deontològic sobre la publicitat no sexista de joguets firmat pel Ministeri de Consum amb la l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguets (AEFJ) i Autocontrol Així, la publicitat de nova producció haurà d’evitar que s’associï a les nenes amb activitats relacionades amb la cura, les tasques domèstiques o bellesa i als nens amb l’acció, l’activitat física o la tecnologia.

El nou codi d’autoregulació, que substitueix el de 2005, és un acord entre el govern espanyol i el sector publicitari i joguinaire en virtut del qual no es produiran anuncis que utilitzin de forma discriminatòria o vexatòria la imatge de les nenes als anuncis dirigits a menors. L’objectiu és que els espots de joguets siguin més igualitaris, veraços i constructius, aspectes fonamentals per a la protecció i desenvolupament de la infància. El codi està compost per 64 normes deontològiques que s’hauran de respectar en el desenvolupament, execució i difusió de les campanyes i missatges publicitaris dirigits a menors de 15 anys, amb especial atenció a la franja de 0 a 7 anys perquè és la dels més vulnerables. 

Entre les novetats, destaquen les mesures destinades a promoure i fomentar una imatge plural, igualitària i lliure d’estereotips dels menors. Per això, es prohibirà la caracterització de les nenes amb connotacions sexuals i s’evitarà l’associació exclusiva de joguets que reprodueixin rols, per exemple, de cura, treball domèstic o bellesa amb elles, i d’acció, activitat física o tecnologia amb els nens.

A més, no es presentaran els joguets amb la indicació expressa o tàcita que són per a un o un altre sexe ni es faran associacions de colors (com el rosa per a les nenes, i el blau, per als nens). Els anuncis intentaran utilitzar el llenguatge inclusiu i presentar models positius a seguir per estimular un consum saludable, responsable i sostenible.

Una altra de les novetats del codi és que les comunicacions comercials hauran de descriure el producte de forma comprensible i clara per als menors. Així mateix, presentaran les aptituds que els productes són capaços de fomentar en els menors i que són claus per al seu creixement com la creativitat, el desenvolupament físic i intel·lectual, la sociabilitat o l’empatia.

De forma paral·lela, i amb l’objectiu d’oferir una informació veraç i addicional sobre les característiques dels jocs i joguets, els anuncis audiovisuals hauran d’incorporar una sèrie de pictogrames que aclareixin gràficament qüestions relatives al muntatge, preu o necessitats tècniques. Els pictogrames tindran una mida que ocupi, almenys, un 7% de la pantalla, hauran d’estar ubicats en la part superior esquerra de la mateixa sempre que sigui possible i duraran, com a mínim, dos segons.

ALTRES COMPROMISOS DE LA INDÚSTRIA

Amb l’objectiu d’evitar falses expectatives, el sector del joguet es compromet també a garantir que les presentacions escrites, sonores i visuals dels productes siguin fidels a la realitat i no confonguin els menors sobre les característiques del producte promocionat o les seues prestacions. Per això, evitarán intercalar als anuncis imatges reals i de ficció animada, o juxtaposició d’ambdues sense una diferenciació clara. A més, en aquells anuncis en els quals es representin joguets de caràcter estàtic en moviment, s’haurà d’apreciar clarament que aquest desplaçament es produeix per l’aportació mecànica d’una mà o similar.

També es regularà l’aparició en la publicitat de joguets de personatges que gaudeixin de popularitat entre el públic infantil com presentadors o participants en programes de televisió, personatges reals o ficticis de pel·lícules o sèries, personatges del món esportiu o musical o influencers. Així mateix, els anuncis no suggeriran que les persones adultes que ofereixen els joguets promocionats són millors o més generoses, ni relacionaran l’adquisició del producte amb un afecte més gran o acceptació social cap al menor, ni incitaran a l’acumulació compulsiva de joguets.

El nou codi d’autoregulació inclou també un apartat relatiu a la publicitat de joguets a Internet en què es prohíbex expressament la publicitat dirigida a través dels dispositius mòbils a menors de 14 anys. També s’estableix com obligatori que, quan s’utilitzin aplicacions o jocs amb finalitats de comunicació comercial, s’inclogui l’edat recomanada de la persona destinatària.

tracking