SEGRE

Un fàrmac experimental aconsegueix alentir els efectes de l'alzheimer

Ancians en una residència.

Ancians en una residència.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou assaig clínic ha confirmat l’eficàcia del fàrmac experimental lecanemab per alentir els efectes de la malaltia d’Alzheimer, encara que també ha assenyalat els seus efectes adversos i la necessitat d’estudis més prolongats. L’estudi de fase tres, publicat per The New England Journal of Medicne, va ser dut a terme en diversos centres mèdics durant 18 mesos, amb un total de 1.795 pacients d’entre 50 i 90 anys i en les primeres etapes de la malaltia.

Els resultats de l’assaig clínic mostren que l’anticòs monoclonal "redueix els marcadors d’amiloiodes en l’alzheimer primerenc, i resulta en un declivi moderadament inferior en els mesuraments cognitius i de funcions en comparació amb el placebo". En particular, el fàrmac va permetre alentir aquest declivi en aproximadament un quart durant els 18 mesos que va durar l’estudi.

Les conclusions de l’estudi afegeixen no obstant que el fàrmac "va ser associat amb efectes adversos" i subratlla la necessitat d’"assajos més prolongats per determinar l’eficàcia i la seguretat del lecanemab en l’alzheimer primerenc". Els resultats sobre l’eficàcia del medicament són similars als anunciats el setembre passat per la farmacèutica nipona Eisai i per la nord-americana Biogen, responsables del seu desenvolupament, en el seu propi assaig clínic. Aquell estudi va donar una reducció del 27 % en l’empitjorament dels símptomes entre el grup que va rebre el fàrmac comparat amb el que va rebre el placebo, i ja a partir dels sis mesos "el tractament va mostrar canvis estadísticament significatius" en l’evolució cognitiva, segons ambdues farmacèutiques.

Eisai i Biogen tenen previst iniciar al gener el procediment per sol·licitar l’autorització del fàrmac als Estats Units, i en dates pròximes al Japó i Europa.

tracking