SEGRE

SALUT

Les dones tenen més probabilitats de desenvolupar addiccions i altres trastorns mentals després d'un esdeveniment traumàtic

Aquestes diferències es deuen a múltiples factors, des del dimorfisme sexual del cervell, passant per les diferències hormonals fins la revictimització

Imatge d'arxiu d'una dona

Les dones tenen més probabilitats de desenvolupar addiccions i altres trastorns mentals després d'un esdeveniment traumàtic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La doctora Lara Grau, psiquiatre de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona, ha advertit que les dones tenen més probabilitats que els homes de desenvolupar addiccions i altres trastorns mentals després d’un esdeveniment traumàtic. "Una dona que ha tingut un trauma o que ha acumulat una sèrie d’esdeveniments adversos en la seua vida té més probabilitat de desenvolupar un trastorn per consum d’alcohol i de cocaïna que un home. També altres trastorns mentals com quadres d’ansietat, depressió major i trets disfuncionals de personalitat, destacant el trastorn límit de personalitat", informa la psiquiatra, que considera que aquestes diferències es deuen a múltiples factors, des del dimorfisme sexual del cervell, passant per les diferències hormonals --que podrien explicar una vulnerabilitat més elevada de les dones--, fins l’esmentada revictimització més important com a factor sociocultural.

Així s’ha pronunciat en el marc de les XVI Jornades de Gènere i Patologia Dual, organitzades per la Societat Espanyola de Patologia Dual (SEPD) i la Fundació de Patologia Dual amb la col·laboració de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental. Segons ha explicat, l’evidència científica demostra que els successos traumàtics tenen un "elevat potencial" per generar trastorns psiquiàtrics i trastorns per consum de substàncies, especialment en el cas de les dones.

De fet, segons les dades aportades per la psiquiatra i membre del comitè executiu de la SEPD, la prevalença d’esdeveniments traumàtics en la població general és d’entre el 6 i el 33 per cent. Tanmateix, en el cas de dones que presenten patologia dual, que designa la condició clínica de la coexistència d’una addicció i un altre trastorn mental, la prevalença augmenta exponencialment fins situar-se entre el 50 i el 80 per cent. "Al final, són dones vulnerables a patir trastorns mentals, la qual cosa els porta en moltes ocasions a tenir un trastorn per consum de substàncies, fet que augmenta al seu torn les probabilitats de viure esdeveniments traumàtics", ha reflexionat l’experta.

Les classificacions internacionals agrupen els esdeveniments traumàtics en dos categories. D’una banda, es troben aquells successos en els quals una persona tem per la seua vida o per la dels seus familiars i amics com guerres o catàstrofes naturals. Per altre, de consideració més recent com tals, aquells esdeveniments adversos que una persona va patint durant la seua vida i que, al llarg de la mateixa, poden generar el desenvolupament de patologies com un trastorn d’estrès agut o d’estrès posttraumàtic, com divorcis i separacions, assetjament laboral o escolar, diagnòstic de malalties cròniques o terminals, abusos en la infància o violència de gènere. "Els abusos sexuals, els abusos en la infància i la violència de gènere són els esdeveniments traumàtics que més es correlacionen amb el desenvolupament de trastorns per ús de substàncies i altres trastorns mentals, sobretot en les dones," ha afirmat.

També, segons l’experta, tenen molta influència en el desenvolupament d’aquests trastorns el nombre d’esdeveniments traumàtics a què s’enfronta una persona. "Al final, hi ha persones que carreguen amb molts esdeveniments traumàtics en les seues vides: han pogut patir abús sexual, després un accident de trànsit, després la mort inesperada del pare o la mare, un diagnòstic de càncer, etc.", explica Grau, que destaca que també aquí les dones surten més mal parades, en presentar un risc més elevat de revictimització. "Els homes tenen més antecedents de trauma, però menys tendència a la revictimització que les dones, que solen enganxar amb més facilitat esdeveniments traumàtics. Per exemple, una dona que hagi patit violència en l’àmbit de la parella és més probable que torni a iniciar una relació amb un altre maltractador", afirma.

tracking