SEGRE

MEMÒRIA GUERRA CIVIL I FRANQUISME

Exhumació de fosses a Bovera

La Generalitat treballarà el 2023 en quatre localitzacions d'aquest municipi de les Garrigues on hi podria haver enterrades més de quaranta persones || Es duplica el pressupost amb 4,49 milions

Treballs d’exhumació l’octubre passat a la fossa de Canturri, a l’Alt Urgell.

Treballs d’exhumació l’octubre passat a la fossa de Canturri, a l’Alt Urgell.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern va anunciar ahir que duplicarà el pressupost destinat a les intervencions en fosses de la Guerra Civil i el franquisme i una de les primeres actuacions de l’any que ve serà a Bovera, a les Garrigues. Concretament, el departament de Justícia, Drets i Memòria destinarà 4.494.661 euros per ampliar l’execució de serveis de localització, recuperació i anàlisi antropològica i genètica de restes òssies humanes. Segons va anunciar després de la reunió del Consell Executiu, una de les primeres actuacions en el Pla de Fosses 2023-2025 es farà a Bovera.

En aquest municipi de les Garrigues es preveu intervenir a Coll Roig, en una fossa amb uns quinze soldats republicans executats en uns bancals propers; al Mas del Senyor, un hospital republicà on hi ha un nombre indeterminat d’individus; el Mas del Vidal, una fossa associada a un punt de socors republicà amb unes tretze persones, i a la Casilla, una fossa amb dotze soldats i una dona executats per les tropes franquistes. Justícia també actuarà l’any que ve en fosses al Berguedà. El nou contracte del pla de fosses entrarà en vigor l’1 de març del 2023 i estarà vigent fins al 31 de desembre del 2026.

Durant la inauguració de l’exposició On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya al Palau Robert de Barcelona, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reivindicar la memòria democràtica davant de les “noves ideologies totalitàries” i va advertir que “les generacions coetànies de la Guerra Civil” s’estan morint. Per la seua part, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, va considerar una “obligació” recuperar la memòria per “contribuir a posar fre al nou feixisme que creix”. La Generalitat també ha actualitzat el mapa de fosses, incloent-ne 200 de noves, amb la qual cosa ja són prop de 900 a tot Catalunya.

A les comarques lleidatanes n’hi ha d’identificades 396, segons aquest mapa, sobretot a les Garrigues, amb 84; el Pallars Sobirà, amb 65, i la Segarra, amb 52.

tracking