SEGRE

LOTERÍA

La recomanació de l'OCU per al sorteig de la loteria de Nadal per si es comparteix el dècim

Fer fotocòpies als dècims, deixar constància per escrit si es comparteixen o, en cas de pèrdua o robatori, denunciar-ho en comissaria i en Loteries i Apostes de l’Estat són alguns dels consells que ofereix l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU)

Nombrosos lleidatans van aprofitar ahir fins a l’últim moment per obtenir un dècim de la grossa de Nadal.

Nombrosos lleidatans van aprofitar ahir fins a l’últim moment per obtenir un dècim de la grossa de Nadal.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fer fotocòpies als dècims, deixar constància per escrit si es comparteixen o, en cas de pèrdua o robatori, denunciar-ho en comissaria i en Loteries i Apostes de l’Estat són alguns dels consells que ofereix l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) de cara al pròxim sorteig de la Loteria de Nadal, que tindrà lloc aquest dijous 22 de desembre. L’organització recorda que un dècim de loteria és un document al portador, és a dir, que el premi el rep qui el té en el seu poder. Per aquesta raó, si es comparteix el bitllet (si es fan participacions), el dipositari del mateix ha de fotocopiar-lo i entregar a cada participant una còpia firmada (amb el nom i DNI del dipositari) en la qual s’indiqui que la persona juga en aquest número, sèrie, fracció i sorteig, una quantitat d’euros determinada.

No obstant, en l’actualitat també es pot enviar una foto del dècim per correu electrònic o per un altre mitjà de missatgeria instantània com WhatsApp. Segons l’OCU, això pot ser una prova, "sempre que" apareguin les dades del dipositari, els participants i la participació de cada un. Així mateix, apunta que si es compra el dècim online, cal assegurar-se que es fa en una pàgina oficial d’una administració de loteria autoritzada. També es pot fer directament al web de Loteries i Apostes de l’Estat; en aquest cas s’ha de triar un punt de venda associat, que pot ser qualsevol de les administracions de loteria que hi ha a Espanya.

En aquest sentit, l’OCU indica que en comprar online es rep un comprovant electrònic dels dècims adquirits: aquest document electrònic té la mateixa validesa legal que el dècim en paper i acredita la propietat del dècim. Els dècims originals es dipositen a la caixa forta de l’administració de loteria. En cas de pèrdua o robatori del dècim és fonamental denunciar-ho davant de la Policia Nacional o Guàrdia Civil del lloc on va passar el fet. En la denúncia s’ha de fer constar el major nombre de dades possible i totes les circumstàncies del fet, aportar possibles proves --fotos o fotocòpies del dècim--, identificant clarament el document número, sèrie i fracció. A més, cal comunicar per escrit el fet a l’organisme Loteries i Apostes de l’Estat. Amb la denúncia es pot paralitzar el pagament fins que el jutge resolgui qui és el veritable amo.

tracking