SEGRE

Com reconèixer els símptomes de fatiga al volant i com afecten la conducció

Signes de fatiga al volant.

Signes de fatiga al volant.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fatiga es relaciona amb el 20-30% dels accidents de trànsit, segons indica la Dirección General de Tráfico (DGT). La seua principal causa és conduir sense parar durant massa temps. A més, són moltes les variables de l’entorn, del vehicle i, especialment, del conductor les que poden afavorir la seua aparició o potenciar els seus efectes.

Circular per una via amb una elevada densitat de trànsit, amb freqüents retencions i parades, requereix augmentar l’atenció i la concentració necessària per a circular, el que pot potenciar la fatiga. Conduir per una via poc coneguda obliga a augmentar l’atencion. Alguns tipus de ferm, o si aquest està mal conservat, fan vibrar en excés el vehicle, per la qual cosa la conducció serà més incòmoda, difícil i cansada.

Les condicions meteorològiques adverses, com la boira, la pluja, la neu o els llums de l’alba i el capvespre, fan més difícil la conducció i obliguen a mantenir un nivell d’atenció més elevat.

Així afecta la fatiga al conductor

Sota els efectes de la fatiga les capacitats per circular amb seguretat poden quedar greument afectades, destacant les alteracions en la vista, l’oïda, les sensacions corporals, els moviments, el comportament i la presa de decisions

  • VISIÓ: Apareix la visió borrrosa, que genera problemes per enfocar objectes en el camp visual i provoca una clara disminució de l’agudesa visual. Augmenta el nombre i la durada dels parpellejos, per la qual cosa els ulls estan tancats durant més temps i de vegades queden parcialment tancats. Poden fins i tot produir-se il·lusions òptiques, com brillantors, llums, ombres o deformacions de la carretera.
  • AUDICIÓ: El conductor pot experimentar reaccions brusques i exagerades davant d’alguns sons sobtats (per exemple, frenar bruscament en sentir el so d’un clàxon). La sensibilitat auditiva pot disminuir, per la qual cosa el conductor ignora sense adonar-se'n gran part de la informació sonora que arriba del trànsit i del mateix vehicle.
  • MOVIMENTS: Els moviments del conductor seran més lents, menys precisos i menys eficaços, el que pot exposar-lo a situacions de risc. Sol disminuir també el nombre de maniobres (per exemple, se sol corregir la direcció menys vegades). Apareixen els moviments indicadors de fatiga: canvis de postura amb freqüència, estiraments, badalls, col·locacions al seient, moviments de les mans, tals com rascar-se o col·locar una mà sobre la cama i les anomenades conductes lúdiques com cantar, xiular o certs moviments rítmics i repetitius (com, per exemple, jugar amb els dits sobre el volant o la cama).
  • COMPORTAMENT: Apareix la desgana, amb una conducció automatitzada i molt menys activa (es presta menys atenció a la via). A més, s’assumeixen més riscos i són freqüents els estats d’ansietat i d’irritabilitat, la qual cosa a més pot augmentar les conductes hostils o agressives.
  • PRESA DE DECISIONS: Disminueix la quantitat i la qualitat de la informació que es recull de l’ambient, a causa de les alteracions en la vista, en l’oïda i en els sistemes d'atenció (és difícil mantenir la concentració en el temps i són freqüents les distraccions), per la qual cosa es pot malinterpretar fàcilment les situacions de trànsit o els comportaments dels altres. El temps de reacció s'incrementa. 

LA FATIGA EN EL CONDUCTOR PROFESSIONAL

Darrere d’una gran part dels accidents de vehicles professionals (camions, autobusos, etc.) hi ha un conductor que ha passat massa temps al volant. La fatiga, per tant, és una de les principals causes de sinistralitat en el sector del transport.

La normativa sobre els temps de conducció i descans per a conductors professionals estableix uns mínims de seguretat. Per això, és molt important que tant les empreses com els conductors la compleixin amb rigor. Un conductor professional passa la major part de la jornada laboral al volant. Si està fatigat, les possibilitats de tenir un accident es disparen, a causa de l’elevat nombre de quilòmetres que recorre en aquesta condició tan perillosa.

Les conseqüències, humanes i econòmiques d’aquest tipus d’accidents, especialment quan es tracta de vehicles pesants o transporten mercaderies perilloses són molt greus. Per això, és de vital importància per a la seguretat viària que hi hagi una regulació legal sobre els temps de conducció i de descans en el transport professional. Aquesta reglamentació és la garantia que la seguretat dels treballadors i la de tots nosaltres està degudament protegida.

La normativa vigent a l’estat espanyol estableix uns mínims que es relacionen amb una seguretat més gran|important per al conductor professional i, per extensió, per a tots els usuaris de les vies públiques. Incomplir aquesta normativa és una irresponsabilitat que ens posa en risc tots. Per això, independentment del motiu que porti el conductor a no respectar aquesta normativa, és important insistir en la importància de no superar el temps que es passa al volant i en la necessitat de respectar els temps de descans.

tracking