SEGRE

TRADICIONS CAP D?ANY

Els campaners es reivindiquen davant els errors de Boí i Cervera

“Amb el toc manual, que és Patrimoni de la Humanitat, això no hauria passat” || Critiquen els automatismes per Cap d'Any

Tot i els errors, Cervera va celebrar el Cap d’Any amb normalitat.

Tot i els errors, Cervera va celebrar el Cap d’Any amb normalitat.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nit de Cap d’Any a deshora a Boí i a Cervera, on els assistents a la festa es van quedar sense sentir les campanes. La Confraria de Campaners i Carrillonistes de Catalunya es reivindica en una data tan assenyalada i ahir va emetre un comunicat en el qual destaca que “ni les campanes ni els campaners van fallar, sinó que, segons la informació de què disposem, el que no va funcionar van ser els mecanismes automatitzats per fer-les sonar o els equips que els ajuntaments habiliten per amplificar el so i que es puguin escoltar millor a peu de plaça quan hi ha molta gent”. És per això que reclamen que “la millor solució per evitar aquests problemes tècnics és recuperar en aquestes ocasions especials el toc manual de campanes”, una pràctica que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco fa tot just un mes.

A Taüll, per exemple, el 31 de desembre van tenir un problema amb les campanes que va ser solucionat amb el toc manual i es va poder celebrar l’arribada del 2023 amb normalitat. No van tenir aquesta sort les més de 100 persones que es van congregar davant de l’església de Sant Joan de Boí, que no van poder menjar a temps els tradicionals dotze grans de raïm al no sonar les campanades. Segons l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ni des del consistori ni des de l’empresa encarregada del manteniment i programació no se sap què va poder ocórrer perquè fallessin les campanades malgrat que “tot funcionava bé” en les proves prèvies.

L’empresa encarregada de la gestió examinarà avui totes les campanes de la Vall de Boí. Una cosa similar va ocórrer a Cervera, on prop de 300 persones que es van citar a la plaça Major no van poder acomiadar el 2022 com esperaven, ja que l’equip de so instal·lat per amplificar les campanes no va funcionar, encara que la festa es va desenvolupar amb normalitat. Aquestes fallades passaran a la història com moltes altres que han marcat aquesta data.

El 2015 Canal Sur va emetre un anunci que va tapar les campanades i el 2002 Telecinco va retransmetre un vídeo de l’assaig que no va coincidir amb les reals. Altres errors televisius sonats van ser els de les presentadores Marisa Naranjo el 1989 i Irma Soriano el 1993, que van confondre les campanades amb els quarts, amb el consegüent retard a l’hora de prendre el raïm.

tracking