SEGRE

TECNOLOGIA ESPACIAL

Un enginyer de la Segarra, clau dels dos nanosatèl·lits que impulsa la Generalitat

Lidera l'equip que fa possible llançar-los

Jordi Barrera, enginyer aeronàutic originari de Torà.

Jordi Barrera, enginyer aeronàutic originari de Torà.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Jordi Barrera Ars, enginyer aeronàutic de 33 anys originari de Torà i que resideix a Cervera, és una peça clau en el projecte de la Generalitat per desplegar una xarxa de nanosatèl·lits. Barrera lidera l’equip de l’empresa Open Cosmos que va fer possible el llançament fa gairebé dos anys d’Enxaneta, el primer que va posar en servei l’administració catalana. Ara preparen la posada en òrbita de Menut, un segon satèl·lit que es destinarà a monitorar el canvi climàtic durant els propers sis anys.

Està programada per avui, després d’un ajornament el mes passat desembre (vegeu el desglossament). Les dades que recopili el nou nanosatèl·lit hauran de servir com a base per prendre decisions en matèria ambiental. “El planeta és com la nostra nau espacial, i monitorar dades serveix per prendre decisions que mantinguin la vida a la Terra”, afirma Barrera.

Va estudiar enginyeria aeronàutica a la UPC i va ser fundador fa set anys d’Open Cosmos, una empresa proveïdora de serveis espacials amb seu a Oxford i Barcelona. Dissenya, testeja, llança i opera satèl·lits per obtenir dades de la Terra.Una vegada en servei, Menut orbitarà a una velocitat d’uns vuit quilòmetres per segon i farà fotografies d’alta resolució de la Terra. Es farà servir en treballs de cartografia, estudis climàtics, per a la planificació agrícola i fins i tot per assistir els serveis d’emergències amb imatges aèries.Menut és un aparell de nou quilos de pes.

El nom del giny va ser triat per nens a través d’una enquesta. La construcció ha requerit un any i mig de treball abans de poder embarcar-lo en un coet i elevar-lo fins a 550 quilòmetres d’altura, on es posarà en òrbita.

Llançament avui després d’ajornar-lo el desembre passat

El llançament de Menut està previst per avui des de Cap Canaveral, a Florida (EUA). Estarà a bord d’un coet Falcon 9 de la companyia nord-americana Space X, una de les empreses fundades per Elon Musk. La Generalitat mostrava ahir al seu web oficial un compte enrere per a l’enlairament i enllaços per veure la retransmissió a través d’internet. Inicialment es va anunciar per al desembre, però es va ajornar al gener. La posada en òrbita de nanosatèl·lits que impulsa la Generalitat i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya forma part de l’Estratègia New Space, que inclou utilitzar l’aeroport d’Alguaire per llançar satèl·lits i controlar-los des del Montsec.

tracking