SEGRE

Cinc aliments prohibits per a persones amb el colesterol alt

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El colesterol és una substància present a la sang necessària per al nostre organisme, ja que forma part del procés per crear cèl·lules sanes. No obstant, aquest sempre s’ha de trobar dins d’uns límits, per no tenir malalties entre les quals destaquen els riscos cardíacs. L’excés de colesterol acaba acumulant-se a les parets dels vasos sanguinis, donant lloc a l’ateroesclerosi que ocasiona l’estrenyiment d’una artèria o fins i tot la seua completa obstrucció. Normalment, aquest problema passa inadvertit doncs no presenta símptomes, però pot tenir conseqüències irreversibles, ja que flueix menys sang a través de les artèries i com a conseqüència, el múscul cardíac no pot rebre la sang o l’oxigen que necessita. Això en pot conduir una angina de pit o un infart, per exemple.

Encara que existeixen medicaments per regular els nivells de colesterol, un dels principals tractaments és una dieta saludable acompanyada d’exercici físic diari. Pel que es refereix a l’alimentació, existeixen una sèrie d’aliments que cal evitar.

Carn roja i blanca

Durant molts anys s’ha associat una pujada del colesterol amb el consum de carns roges (procedents de carn de toro, vedella, porc, bou, cabra, ànec, oca o corder). La carn considerada o anomenada blanca és la carn de pollastre, gall dindi o conill. La carn de corder o porc pot variar en coloració, sent roja o blanca depenent de l’edat de l’animal o de la part del cos. No obstant, recents estudis indiquen que no hi hauria diferència entre el consum de carn roja i carn blanca pel que fa a l'increment de colesterol.

Mariscs

Els crustacis són els mariscos que més colesterol aporten: les gambes, els llagostins i les escamarlans tenen, segons la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN), 200 mil·ligrams de colesterol per cada 100 grams d’aliment. Tanmateix, la major part d’aquest es troba als seus caps i, per tant, si no les llepem|xuclem, l’aportació de colesterol no serà gaire preocupant.

Per darrere hi ha els cefalòpodes i, entre ells, destaca el calamar perquè, igual com els crustacis anteriors, també té 200 mil·ligrams de colesterol per cada 100 grams. El pop o la sípia són opcions similars amb un percentatge menor de colesterol en la composició.

Lactis sencers

Llet, iogurts, formatges i mantquilla són grans enemigues del colesterol. No obstant, el calci que aporten aquests productes al nostre organisme és indubtable, per la qual cosa sempre que puguem hem d’optar per l’opció desnatada.

Fregits

Els fregits no només els han d'evitar persones amb colesterol alt, sinó també per la població en general, ja que contenen una gran quantitat de greixos i calories i molt poc valor nutricional. Per això, sempre que puguem hem d’optar per cuinar al vapor, a la planxa o mitjançant cocció. L’excés d’oli i greixos trans presents a molts àpats són detonants importants en l'augment del colesterol, afectant a més el pes i elevant el risc de patir d’altres malalties, com la diabetis.

Brioixeria industrial

Contenen greixos saturats i precursors del colesterol 'dolent’. Aporta greixos vegetals, però segurament s'han saturat de manera artificial. També els refrescos i sucs envasats tenen una elevada quantitat de sucre.

tracking