SEGRE

EMPRENEDORIA GASTRONOMIA

Començant nova vida al Sobirà

Un matrimoni es trasllada a Boldís, a Lladorre, per obrir un negoci d'elaboració artesana de formatge de tupí || El projecte va arrancar al novembre i produeixen més de 15 varietats

Ramon Punsola elaborant el formatge de tupí.

Ramon Punsola elaborant el formatge de tupí.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La formatgeria Lo Nicolau de Boldís Sobirà, al municipi de Lladorre, és un exemple de petit negoci que està intentant fer-se un lloc al mercat amb un producte diferenciat: el formatge de tupí. Arran de la pandèmia, els seus responsables, Ramon Punsola i Pilar Ruiz, van canviar la seua vida i es van traslladar des de Mataró a aquest petit poble del Sobirà de tan sols nou habitants i del qual és originari Punsola, per emprendre el projecte. “Quan teníem divuit anys, la meua dona i jo teníem el somni de tornar a la casa familiar de Boldís i crear una fàbrica d’embotits.

Al final, per coses del destí, hem obert una formatgeria de tupí d’elaboració artesana. El que ens diferencia és que creem aquest producte típic del Pirineu amb formatges sencers i en tenim més de quinze varietats”. A més del clàssic llenguatcom es coneix aquest tipus de formatge al Pallars Sobirà−, l’elaboren amb mel, figa, ceps, amb ceba torrada, gingebre o nabius, entre altres opcions.

Per a aquest Nadal, fins i tot van crear un formatge especial amb xocolate a la pedra d’Agramunt. L’interès de Punsola i Ruiz pel tupí va començar fa nou anys. “Teníem un restaurant a Mataró i vaig començar a fer tupí per oferir-lo com a tapa.

Als clients els va agradar tant que, el 2017, vam decidir tancar el restaurant i ens vam dedicar exclusivament a l’elaboració d’aquest tipus de formatges, que veníem en fires i mercats gastronòmics de tot Catalunya”, explica Punsola. “Quan va esclatar la pandèmia vam haver de buscar noves sortides, ja que no hi havia fires a les quals assistir. Va ser llavors quan vam decidir tornar a Boldís i emprendre aquell somni que sempre havíem tingut, encara que centrant-nos en el tupí.

Després de dos anys de feina, demanant permisos i fent reformes, el mes de novembre per fi vam obrir la nostra formatgeria i botiga Casa Nicolau.” En aquest últim mes i mig el negoci ha pres impuls i, segons apunten, “estem molt il·lusionats”. El 95% dels productes els venen directament al públic, que donen a conèixer en fires gastronòmiques. “Per ara estem produint entre cinquanta i setanta quilos a la setmana”, explica Punsola, que assegura que “en un futur ens encantaria poder distribuir-lo a través de més restaurants i botigues del territori”.

Ramon Punsola elaborant el formatge de tupí.

Ramon Punsola elaborant el formatge de tupí.

tracking