SEGRE

PROTESTA

La policia desallotja Greta Thunberg en una protesta contra una mina de lignit a Alemanya

La policia treu Greta Thunberg fora de la mina de luetzerath.

La policia desallotja Greta Thunberg en una protesta contra una mina de lignit a AlemanyaRoberto Pfeil/dpa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia alemanya ha desallotjat avui per la força l’activista sueca Greta Thunberg d’una acció de bloqueig de grups d’activistes mediambientals als voltants de la població de Lützerath (oest), desmantellada per ampliar una mina de lignit.

Fonts policials han confirmat que Thunberg era entre el grup d’activistes que aquest dimarts s'han endinsat a la zona de la mina de Garzweiler i que han estat desallotjats, segons informacions de la televisió pública regional WDR. La policia ha justificat aquest desallotjament perquè romandre en aquest lloc era perillós, per la qual cosa s'ha procedit a emportar-se una a una, a la força, les persones que participaven en l’acció de protesta.

Segons aquest mitjà, tant Thunberg coml resta d’activistes han estat transportats uns 50 metres fora del lloc i se'ls ha  procedit a controlar els seus documents d’identitat.

La població de Lützerath va quedar acordonava després de demolir-se les cases, granges i construccions de fusta en què durant diversos dies centenars d’activistes es van resistir al seu desallotjament, enmig d’un fort desplegament policial. L’operatiu es va donar per finalitzat ahir, després de sortir voluntàriament d’un túnel els dos últims activistes que s’havien atrinxerat en un reducte de la població.

Tanmateix, aquest dimarts hi hagut noves accions en altres punts de la regió, inclosa la capital del "Land" de Renània del Nord-Westfàlia, Düsseldorf, mentre que un grup de fins 70 activistes ha protagonitzat una altra protesta, entre ells Thunberg.

Des del govern del canceller Olaf Scholz s’ha condemnat avui els actes de resistència del cap de setmana, que segons el Ministeri de l’Interior va arribar a ser violenta i va obstaculitzar la tasca dels equips sanitaris. Des dels moviments mediambientals convocants s’ha assegurat, d’altra banda, que la policia va actuar amb una contundència desproporcionada, inclosos cops de porres al cap contra els activistes.

L’operatiu policial es va iniciar a finals de la setmana passada i el mateix divendres s’havien desallotjat tots els edificis de la població ocupats en els dies precedents per activistes. Tanmateix, quedaven diversos grups de persones repartides en unes 35 construccions de fusta instal·lades als arbres i altres llocs de la zona.

Dissabte, una àmplia aliança d’organitzacions contràries a l’extracció de lignit i a la demolició de Lützerath va celebrar una marxa en què ja va participar Thunberg. Al marge de la marxa pacífica, grups de manifestants van provar d’eludir les barreres policials per accedir al poble acordonat i al caire de la mina a cel obert, per la qual cosa la policia va fer ús de canons d’aigua, gas pebre i porres, i va dur a terme dotze detencions.

Des de la policia es va defensar aquesta actuació i va argumentar que eludir les barreres policials no té res a veure amb una protesta pacífica, sinó que és una manera de buscar de manera deliberadament la confrontació.

Encara que el pla del Govern alemany és que l’abandó del carbó a Renània del Nord-Westfàlia es produeixi ja el 2030, segons l’acord subscrit l’any passat amb l’energètica RWE a curt termini està previst incrementar l’extracció de carbó davant de la crisi energètica derivada de la invasió russa d’Ucraïna.

Detenen Greta Thunberg en una protesta contra una mina de lignit a Alemanya

Detenen Greta Thunberg en una protesta contra una mina de lignit a AlemanyaEFE/EPA/RONALD WITTEK

tracking