SEGRE

FESTES TRADICIÓ

Els Tres Tombs desafien el fred

Desenes de pagesos lleidatans van tornar a sortir al carrer per celebrar la 82a edició de les festes de Sant Antoni Abat || Hi van participar set carrosses, sis cavalls i una vintena de tractors

alt

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els pagesos de Lleida van tornar a sortir al carrer per celebrar la festivitat dels Tres Tombs amb la tradicional rua emmarcada en la 82a edició de les Festes de Sant Antoni Abat i que va estar marcada per les baixes temperatures. Després que l’any passat la participació fos més baixa de l’esperada ja que encara hi havia restriccions per la pandèmia, en aquesta ocasió es van superar totes les expectatives previstes per l’organització. I és que en la rua van participar set carrosses, sis cavalls, un poni i fins a 24 tractors (17 dels quals antics).

La jornada va començar amb un esmorzar popular i una missa en honor al patró a l’església de la Puríssima Sang. Més tard, a l’avinguda Blondel, mossèn Jaume Melcior, acompanyat per les autoritats locals, va beneir les carrosses i els animals. Després de la litúrgia, una batucada i Lo Marraco van encapçalar la desfilada de carrosses, tractors i cavalls fins a la Creu dels Tres Tombs i, als voltants de l’edifici d’Hisenda, els gegants i grallers de Jaume I van sortir a rebre els tractors per acompanyar-los fins a la seua destinació.

Les carrosses estaven adornades, com és tradicional, amb pancartes reivindicatives en protesta pels preus del carburant (“amb el gasoil a aquest preu, caldrà encendre l’estufa i anar a peu”) o demanant més seguretat a l’Horta de Lleida amb frases com “a l’Horta per falta d’efectius, als xoriços vigilem actius”, que podia llegir-se al cartell d’una carrossa en la qual havien instal·lat dos càmeres de vigilància. La presència de nens i gent jove a la desfilada, assegurant així el futur del sector, va ser del més destacat per l’organització. “Estem molt contents amb la participació i la presència de tanta gent jove, ha superat qualsevol expectativa”, va apuntar el president de l’Associació Cultural Els Pagesos, Marc Vives.Entre els centenars de persones que es van citar al llarg del trajecte de la cavalcada es trobava un espectador de luxe, Josep Abad, el Rogèlio de la pel·lícula Alcarràs, que va assistir a la desfilada com un espectador més abans de viure aquesta nit la gala dels premis Gaudí, on està nominat a millor actor secundari.

“Tant de bo la presència dels joves sigui sinònim que l’agricultura té futur, ho veig complicat. El bonic és que les tradicions es mantenen, quan era jove vaig participar en els Tres Tombs i en tinc bons records”, va explicar a SEGRE.

El programa de les festes va finalitzar a la tarda amb l’entrega dels premis Horta de Lleida a la sala Leandre Cristòfol de la Llotja de Lleida.

La participació de tractors i carrosses en aquesta edició va superar les expectatives dels organitzadors

La participació de tractors i carrosses en aquesta edició va superar les expectatives dels organitzadorsGERARD HOYAS

tracking