SEGRE

El PSOE reformarà la llei del sí és sí amb o sense acord amb Unides Podem

El PSOE reformarà la llei del sí és sí amb o sense acord amb Unides Podem

El PSOE reformarà la llei del sí és sí amb o sense acord amb Unides PodemIsaac Buj / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE ha anunciat la presentació al Congrés d’una proposició legislativa per reformar la llei del només sí és sí, amb o sense acord amb Unides Podem, que inclouria un augment de les penes per als agressors sexuals i en la qual no es modificarà l’article referit al consentiment de la dona.

La portaveu de l’Executiva Federal del PSOE i ministra d’educació, Pilar Alegría, ha anunciat la mesura en una roda de premsa celebrada aquest dilluns a la seu de Ferraz, després de la reunió del Comitè Electoral, i ha confiat que la proposició de llei es registri "com més aviat millor" al Congrés dels Diputats i que compti amb el consens d’Unides Podem per presentar-la de forma conjunta.

I encara que ha assegurat que la voluntat de pacte dels socialistes és "màxima", ha advertit a la formació morada que el PSOE presentarà la reforma pel seu compte si no arriben a un acord.

"La posició del PSOE, si no s’arribés a un acord, està clara (...) Si en el cas de no donar-se aquesta posada en comú o negociació positiva, per part del PSOE sí que farem un pas endavant", ha conclòs.

Fonts de la part socialista del Govern espanyol han incidit que la intenció és presentar la reforma en un termini "molt immediat" i han explicat que la base sobre la que estan treballant és la proposta que prepara el Ministeri de Justícia, en ser "la fórmula més ràpida" i tractar-se d’un departament que compta amb "bons penalistes".

Per la seua part, la ministra d’educació ha explicat que el debat de la reforma s’està abordant al si del Govern central entre els dos partits i que, com en altres lleis, l’aspiració és assolir un acord.

A més, ha remarcat que l’objectiu de la reforma és "retocar i corregir els efectes indesitjats" de la llei davant de les rebaixes de condemna i algunes excarceracions des que va començar a aplicar-se l’octubre passat i que, segons Alegria, han causat "una preocupació social que el PSOE i el Govern comprèn i entén". Segons la portaveu del PSOE, la modificació de la norma "no té res a veure amb efectes electorals" i respon a la necessitat de "tancar els efectes indesitjats (de la llei) de cara al futur". Alegria ha assenyalat que la llei del només sí és sí era una norma "necessària i demandada per la societat", en particular pels moviments feministes, i enfocada a protegir la víctima.

Per això, ha garantit que "en cap cas" es modificarà l’article referit al consentiment de la dona, una línia roja per a Unides Podem. "El reconeixement explícit del consentiment de la dona és el cor d’aquesta llei i, per tant, en cap cas no es tocarà l’esmentat article", ha subratllat. L’altra idea central de la reforma anunciada per Alegria és que la proposta recollirà un augment de les penes dels agressors sexuals.

La ministra ha explicat que fan aquest pas ara després d’haver analitzat les sentències conegudes després de la posada en marxa de la nova llei i constatar que ha generat un "efecte indesitjat" però ha evitat parlar d’assumir responsabilitats o de fer autocrítica. "Aquí l’important són les solucions", ha dit Alegria, que tampoc ha volgut respondre a les crítiques d’alguns dirigents d’Unides Podem cap al PSOE, ja que opina que no convé fer declaracions que "dificultin l’acord" entre els dos socis del govern de coalició.

Fonts socialistes del Govern espanyol afirmen que estan mesurades les conseqüències polítiques si presenten finalment la reforma de forma unilateral, però assenyalen que totes les formacions que integren l’Executiu han de mesurar-les, no només el PSOE. Les mateixes fonts comenten que la postura dins d’Unides Podem sobre aquesta qüestió no és monocord i recalquen que s’està parlant amb tots per posar una solució. Així mateix, aquestes fonts consideren que tots els grups parlamentaris estaran a favor d’elevar les penes a agressors sexuals, inclòs el PP.

tracking