SEGRE

L'OMS considera que la covid continua sent una emergència sanitària internacional

Imatge d'arxiu d'una dona rebent una dosi de la vacuna al centre de vacunació de Cappont.

Imatge d'arxiu d'una dona rebent una dosi de la vacuna al centre de vacunació de Cappont.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha considerat aquest dilluns que la covid-19 es manté com una emergència sanitària d’abast internacional perquè continua sent "una malaltia infecciosa perillosa" que pot causar danys considerables a la salut de les persones i als sistemes de sanitat dels països. En una declaració adoptada pel director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, per recomanació del Comitè d’Emergència de la seua organització, també es reconeix que la pandèmia ha entrat en una fase de "transició", la qual cosa pot donar pas a que el nivell d’alarma arribi a la seua fi en els propers mesos.

Els experts del Comitè d’Emergència han assenyalat en la seua recomanació a Tedros que ara cal reflexionar en com passar d’una fase d’emergència a una fase de normalitat –en la qual es convisqui amb el virus– de manera segura. Malgrat que oficialment el covid-19 no ha perdut el seu estatus d’amenaça greu a la salut púbica internacional des del 31 de gener de 2020 (data de la declaració per part de l’OMS), el món ha deixat enrere la major part de les mesures restrictives associades al control de la pandèmia.

L’últim cas ha estat el de la Xina, que el desembre passat va aixecar mesures que va aplicar estrictament durant tres anys, en particular confinaments i tancament pràcticament total de fronteres. Després d’un violent repunt de morts i hospitalitzacions, la pandèmia també sembla remetre de forma sostinguda en aquest país. Tanmateix, l’OMS afirma que per aixecar la declaració d’emergència es necessiten "accions de salut pública de llarg termini", sota l’entesa que és poc imaginable que el virus pugui ser eliminat dels "reservoris" humà i d’animals que ha trobat.

La idea dels experts del Comitè d’Emergència és que es plantegin "mecanismes alternatius" a l’emergència internacional (o pandèmia, com se'l denomina popularment) perquè es mantingui l’atenció a la covid-19 tant a nivell nacional com a global.

tracking