SEGRE

Aliments ideals per combatre el fred i consumir a l'hivern

Imatge d’arxiu del lineal d’un supermercat amb algunes fruites empaquetades.

Imatge d’arxiu del lineal d’un supermercat amb algunes fruites empaquetades.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan arriba el fred, abrigar-se bé al carrer i aconseguir una temperatura confortable a casa és fonamental. Però també ho és seleccionar bé els aliments que incloem en la nostra dieta. I és que el fred fa que l’organisme hagi de fer un esforç extra per mantenir una temperatura constant i a causa d’això es consumeixen més calories.

En primer lloc, cal tenir en compte que els aliments d’origen animal escalfen més que els d’origen vegetal. Entre els elements que influeixen en la determinació que un aliment proporcioni una sensació de calor o de fred es troba el tipus i el temps de cocció. La major part dels aliments d’origen animal es cuinen, davant de molts d’origen vegetal que poden prendre crus amb diferents amaniments o cuinats. Però el temps també és important; mentre que una carn roja requereix més temps de rostit, cuinat o fregit, per la mateixa naturalesa de l’aliment, els d’origen vegetal en requereixen menys, en general.

A continuació assenyalem els millors aliments per entrar en calor, a més d’altres ingredients que ens ajudaran a obtenir l’energia necessària per ajudar el cos a afrontar l’onada de fred.

1.Infusiones i tes

Les que tenen un toc picant són les més indicades per entrar en calor: gingebre, canyella, pebre... En servir-se molt calentes, aquestes begudes ajuden que el cos adquireixi la temperatura corporal adequada, així que no només hidraten per les seues propietats, com el te, sinó que són diürètiques i no tenen calories si no se’ls posa sucre.

2.Café

L’estímul de la cafeïna eleva la temperatura corporal, encara que si es pren al vespre el millor és elegir una versió descafeïnada.

3.Llegums

Són aliments energètics molt recomanables per combatre el fred i claus en una alimentació saludable, per això s’aconsella prendre’ls mínim tres vegades per setmana. Plats com la fabada, els bullits o les llenties amb xoriço poden ser una bona opció, però els experts adverteixen que no n’hem d’abusar, ja que són molt calòrics. Els dietistes recomanen prendre els llegums amb arròs i proteïna.

4.Espècies

Algunes espècies contribueixen que es tingui una sensació tèrmica més propera a la calor que al fred; les més destacades són la cúrcuma, el cardamom, el pebre, el xili, el gingebre i la caiena. Ademas, el gingebre, la ceba i l’all són ideals per reforçar les defenses. Són aliments rics en antioxidants i antiinflamatoris, molt recomanables per prevenir refredats.

5.Fruites

El millor és seleccionar les de temporada, com la taronja, el kiwi i les mandarines, que a més tenen en comú un alt contingut en vitamina C, molt recomanable per enfortir el sistema immunològic.

6.Brous, purés i consomés

Ajuden a mantenir la temperatura corporal. Es poden preparar purés a base de diferents verdures (espinacs, bledes i cols son de temporada, així que es troben en el seu millor moment) o apostar per brous amb un alt contingut en proteïna.

7.Fruita seca

Prendre un grapat de fruita seca al dia (amb 30 grams n'hi ha prou) ajudarà a incrementar l’aportació calòrica de la dieta, també a combatre el fred. A més són rics en àcids omega 3, vitamines i minerals, però convé no abusar d’aquells que tenen més calories, com els anacards i els pistatxos.

8. Xocolata desfeta

Encara que no convé abusar-ne pel seu contingut en sucre, una bona xocolata desfeta es posa bé per combatre el fred.

9. Aliments fermentats

Els aliments fermentats, entre els quals s’inclouen formatge i iogurts, contenen probiòtics que ajuden a potenciar el creixement de la flora bacteriana, provocant efectes beneficiosos en el sistema digestiu i immunitari.

tracking