SEGRE

EDUCACIÓ ÚS DEL MÒBIL

Un 60% de les mares posa normes per a l'ús del mòbil però la majoria són per als fills

Imatge d'arxivo

Telèfon mòbil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sis de cada 10 mares posen normes a casa per fer un ús més responsable de la tecnologia, encara que la majoria d’aquestes normes són només per als fills i no afecten la gestió que els adults fan de les pantalles. Tanmateix, encara que un 45% reconeix que els haurien de dedicar menys temps, no se senten malament  i no creu estar donant mal exemple als seus fills i filles.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi 'Malamadre En Modo Avión' presentat aquest dimecres en roda de premsa pel Club Malasmadres i Movistar sobre la capacitat de desconnexió de les famílies i l’ús de la tecnologia, a l’espai de la Fundación Telefónica, a Madrid. L’estudi també revela que, mentre que un 45% de les enquestades reconeix que hauria d’utilitzar el mòbil menys temps, un altre 44% afirma sentir malestar quan pren consciència del temps que passa davant de la pantalla. Només el 7% de les dones enquestades considera que fa un ús saludable i equilibrat del mòbil.

L’informe --realitzat mitjançant una enquesta online a 4.456 dones amb fills, entre el 21 de novembre i l’1 de desembre de 2022-- constata també que cinc de cada deu dones passen una mitjana d’entre dos i quatre hores diàries davant el mòbil i que un 83% de les dones enquestades consulten el temps d’ús diari als seus dispositius. Per això, consideren que la principal manera de posar límits als seus fills en l’ús de les pantalles és controlar el temps i els horaris de connexió, seguida de l’ús de controls dels pares que ajuden, a més, a fer un ús més responsable de la tecnologia.

Així mateix, l’estudi indica que set de cada deu dones creu important controlar l’ús que es fa del mòbil a casa, encara que un 60% l’utilitza per atendre assumptes laborals cada dia o diverses vegades a la setmana per la qual cosa reconeixen que la desconnexió és complicada. De l’enquesta es desprèn que és comú atendre temes personals o consultar el mòbil per a altres assumptes durant la jornada laboral (per a un 71% de les dones amb feina enquestades). En qualsevol cas, les enquestades reconeixen que el temps d’ús del mòbil les allunya d’altres activitats com l’autocura o el lleure cultural, com la lectura.

"Ens hem acostumat a valorar el bon ús o mal ús de la tecnologia comptant les hores, quan augmenta el nombre d’hores utilitzades, ens arriba a produir malestar. Estem en una situació digital i no sé fins que punt és possible la desconnexió digital", ha destacat la fundadora del Club Malasmadres, Laura Baena. "El control del temps es converteix en una necessitat per prendre consciència, és la principal eina que tenim", ha afegit la sociòloga del Club de Malasmadres, Maite Egoscozabal.

MÉS TEMPS PER A LES XARXES SOCIALS

A més, el 80% de les enquestades reconeix que on més temps passa és a les xarxes socials, seguit de les aplicacions de missatgeria com WhatsApp o Telegram (70%). Tanmateix, dediquen menys temps a aquelles aplicacions que ofereixen contingut en diferents formats com podcasts, música, pel·lícules o sèries. "La major part del temps dedicat al mòbil l’utilitzem per a les xarxes socials. Quan van nàixer els mòbils l’objectiu era atansar-nos, la comunicació immediata, això va anar evolucionant, van aparèixer les xarxes socials i s’ha donat la volta. En primer lloc, apareix estar connectat a les xarxes socials, i en segon lloc, la comunicació que cada vegada més ho fem mitjançant la missatgeria", ha destacat Egoscozabal.

Sobre l’ús i percepció de les xarxes, per a un 51% de les enquestades són un entreteniment i a un 25% les ajuda a desconnectar, mentre que un 52% amb perfils en elles comparteix contingut als seus canals i el 70% neguen utilitzar filtres a les seues publicacions. "Una de les claus està que siguem conscients de per a què estem utilitzant el mòbil i siguem nosaltres els que anem a buscar el mòbil per a una cosa que tinguem o que ens vingui de gust fer i no que ens busqui el mòbil a nosaltres", ha assenyalat el psicòleg i expert en emocions i neuroeducació, Rafa Guererro.

Per totes aquestes raons, també s’ha llançat la iniciativa 'Malamadre en modo avión' amb un decàleg de bones pràctiques per al dia a dia per ajudar la desconnexió digital, amb mesurades com mesurar el temps que es passa davant del mòbil, analitzar el contingut que es consumi, qüestionar-se per a què s’utilitzen les pantalles i el temps que s’hi dedica.

També aconsellen reflexionar sobre les emocions que provoca el consum del mòbil, no limitar el seu consum a un ús passiu, intentar ser un exemple per als fills, pensar en normes de desconnexió en família i no sentir-se culpables de la situació generada per la utilització d’aquest tipus de dispositius. "Quan els nostres fills llegeixen molt expliquem que ho fan perquè ens fa semblar millors mares, però si són bons en un videojoc no ho expliquem tant perquè no sabem si és bo o dolent, perquè ens fa semblar pitjors mares deixar estar els fills davant d’una consola", ha conclòs l’experta digital, Maria Zabala.

tracking