SEGRE

CANCER

A l'estat espanyol es diagnostica un càncer cada 2 minuts, segons l'AECC

Llaç rosa contra el càncer de mama.

Llaç rosa contra el càncer de mama.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Asociación Española Contra el Càncer (AECC), Ramón Reyes, ha advertit que el càncer és ja "una epidèmia", com a conseqüència de l’impacte de la pandèmia de Covid-19, afegint que, "a Espanya, ja es diagnostica un càncer cada dos minuts, uns 260.000 casos a l’any, i 1 de cada 2 persones tenim o tindrem càncer".

"Sobre aquest cas diagnosticat cada dos minuts, cal afegir que aquests pacients de càncer arribaran en estadis molt més complexos a causa dels retards en el diagnòstic provocats per la pandèmia, amb la qual cosa tindrem pacients amb més necessitats i més nombre de pacients." Es preveu que per a l’any 2030, a 21,6 milions de persones se’ls diagnosticarà algun tipus de càncer de les quals, més de 330.000 ho seran a Espanya. Per això, ha insistit que es tracta d’"una epidèmia" de cara als propers 10 anys.

"Es parla d’epidèmia perquè per primera vegada s’ha mesurat, a través d’un estudi de 'The Lancet', l’impacte de la Covid-19 en els malalts de càncer el primer any de la pandèmia. En aquest període, es van deixar de veure a Europa un milió i mig de pacients de càncer, i es van perdre 100 milions de proves diagnòstiques de càncer", ha detallat Reis en declaracions als mitjans, amb motiu de la presentació 'Tots contra el càncer', amb motiu del Día Mundial contra el Càncer. Així, alerta que "hi pot haver un milió de persones o més a Europa que tinguin càncer sense saber-ho".

En aquest sentit, ha recordat que, en la pandèmia, un de cada dos pacients ha patit retards en els tractaments, sobretot en cirurgia i radioteràpia. "Això ens porta a una bossa de pacients de càncer que van apareixent en els propers 10 anys amb situacions de càncers en estadis que no es coneixien abans i que poden posar en risc tots els avanços que s’han fet en supervivència en la passada dècada", ha anunciat.

Segons el parer del president de l’AECC, "el pitjor" és que aquesta situació recau en un col·lectiu sanitari "molt afectat". "Segons 'The Lancet', un 40 per cent dels sanitaris a Europa té la síndrome del burnout, i un 30 per cent té una depressió. A Espanya, això ve a complicar la situació de l’Atenció Primària, que està en un moment molt delicat," ha precisat.

Finalment, ha reblat la importància de la prevenció, i ha recordat que el tabaquisme és el principal factor de risc per al desenvolupament de càncer. "Cal actualitzar la Llei Antitabac. Tenim el tabac més barat d’Europa, i som l’estanc d’Europa", ha lamentat. En concret, el tabac és el causant del 90 per cent dels càncers de pulmó, i 60 persones al dia moren de càncer de pulmó de les 300 que moren per càncer.

"Per això, hem d’aconseguir l’objectiu aconseguir una generació que, en arribar als 18 el 2030, no hagi fumat mai, ho hem de fer no només pel càncer, sinó perquè moltes patologies cròniques provenen del tabac. És una cosa que hem de fer entre tots, i això requereix la col·laboració publico-privada", finalitza.

tracking