SEGRE

Alerten de l'augment de casos de la malaltia de Lyme

Una paparra

Una paparra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l’estat espanyol hi ha uns 150 casos de Lyme, una infecció causada per la picadura d’una paparra, diagnosticats oficialment, però pot ser que siguin més, adverteix l’l’ex director de la Unitat de Malalties Infeccioses del Hospital Parc Taulí de Sabadell Manel Cervantes, un dels pocs infectòlegs que han tractat casos a Catalunya. El doctor ha rcordat que entre la dècada dels 80 i l’any 2000 semblava que els casos de Lyme a l’estat espanyol sempre es diagnosticaven al nord (País Basc, La Rioja, Cantàbria, Astúries i Galícia). Tanmateix, "ara veiem que els casos creixen a Catalunya, a València i, una mica menys, a Andalusia, i que la malaltia ha desaparegut a Extremadura", ha destacat el facultatiu, que atribueix les xifres a "la situació de les paparres a la regió en aquest moment".

El doctor, que actualment és coordinador de la unitat de VIH-SIDA d’Infeccions de Transmissió Sexual de l'Hospital Parc Taulí, ha explicat a EFE que aquesta malaltia es manifesta en dos fases, una d'inicial molt infecciosa i una de posterior amb afectacions més greus, encara que hi ha casos en els quals la malaltia desapareix sense ser tractada abans d’arribar a complicar-se. "En la fase inicial apareix febre i malestar i poden sortir taques a la pell, per la qual cosa es pot diagnosticar fàcilment un Lyme", mentre que "l’afectació al cap de setmanes o mesos pot ser al cor o al cervell, amb arrítmies, paràlisi facial i pèrdua de memòria o sensibilitat", ha detallat. Una part dels malalts presenta manifestacions cròniques de Lyme lleus, però molt molestes, com cansament, artromiàlgies o dolors ossis, que no els deixen fer vida normal.

Els casos de Lyme, "malaltia descoberta als anys 80 per un investigador suís que treballava en els Estats Units i que deu el seu nom al petit poble de Lyme, en l’estat de New Hampshire, on van sorgir els primers casos" s’han doblat en els últims 20 anys i a Europa ascendeixen a 200.000 els casos registrats, segons Cervantes, que va iniciar la seua carrera com a infectòleg a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. "El vector de la malaltia, la paparra -present en països amb climes temperats-, passa el germen, una borrelia, de l’hoste original, que solen ser animals de la petita muntanya o de zones boscoses, a les persones. Com més a prop són de la població, més augmenta el perill de transmissió", ha advertit Cervantes.

DIAGNÒSTIC I TRACTAMENT DE LA MALALTIA

El fet que passi temps entre la primera fase de la malaltia i la segona deriva en què "de vegades no es pensa que pugui ser Lyme". A més, "les proves diagnòstiques per a la malaltia no són bones i moltes vegades surten negatives encara que existeixi infecció", en el que Cervantes veu "un problema que cal solucionar en el futur immediat". "Ja hi ha algunes proves a punt de sortir amb probabilitat de ser molt més efectives", ha avançat. L’infectòleg ha lamentat que, com que no hi ha una prova diagnòstica bona, "s’arriben a diagnosticar com episodis de nervis, casos de depressió o com una grip mal curada," quan en realitat és Lyme, una malaltia molt desconeguda, però que ha començat a ser notòria amb les infeccions que han patit alguns famosos, com la pilot Laia Sanz, els actors Richard Gere i Ben Stiller o el cantant Justin Bieber.

En casos on la prova surt negativa, Cervantes opta per receptar el tractament -un antibiòtic-, encara que ha reconegut que "és una mica difícil de decidir i requereix de metges experts, però especialistes en Lyme n'hi ha pocs". "M’ha picat una paparra, em trobo aixafat, m’han sortit taques a la pell. Pot sortir tot normal en la primera anàlisi, però pot ser Lyme. No podem dir que el pacient no té res davant de símptomes que no ens expliquem. Cal fer de metges", ha defensat l’especialista. "És una malaltia amb futur que ens ensenya que cada vegada ens trobarem amb més freqüència davant de patologies amb una fase infecciosa clara i una altra de persistent. Ja ho estem veient amb la covid persistent, on el virus ja no està, però els símptomes romanen", ha conclòs Cervantes.

tracking