SEGRE

Descobreixen que tenir nivells baixos de la proteïna CPT1C crea resistència a la quimioteràpia en càncer de mama

Investigadors de la UIC han començat a treballar en el disseny de fàrmacs que regulin l'activitat d’aquesta substància

Imatge d'arxiu d'un laboratori

Imatge d'arxiu d'un laboratori

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) han descobert que els pacients amb càncer de mama i nivells baixos de proteïna CPT1C, presenten major resistència als tractaments amb quimioteràpia. Un estudi desenvolupat pel Grup de Neurolípids del centre universitari ha assenyalat que silenciar aquesta proteïna provoca un canvi en els lípids de la membrana plasmàtica de les cèl·lules tumorals, que fa que es torni impermeable als fàrmacs. Els responsables d'aquesta recerca han proposat que aquesta proteïna esdevingui un nou biomarcador a l'hora de predir la supervivència en aquests casos. L'equip ja ha començat a treballar en el disseny de fàrmacs que regulin l'activitat de la CPT1C.

Rut Fadó i Helena Muley, autores de l'estudi que s'ha publicat a la revista International ‘Journal of Molecular Sciences', han explicat que, per al càncer de mama triple negatiu, l'única teràpia amb eficàcia demostrada és la quimioteràpia. El Grup de Neurolípids d'UIC Barcelona va decidir iniciar la investigació per determinar si l'expressió de la CPT1C podria estar implicada en la pèrdua de sensibilitat als fàrmacs al càncer de mama, tenint en compte que la quimioresistència s'ha associat a canvis en la membrana plasmàtica i que estudis previs havien descrit que la presència de la CPT1C podia jugar-hi un rol destacat.

En l'actualitat, l'equip d'investigadors està analitzat el paper de les CPT1 als glioblastomes, "un tipus de càncer molt agressiu que es genera al cervell o a la medul·la espinal i on els nivells de CPT1C es troben més elevats", segons ha explicat Núria Casals, catedràtica i responsable també de l’estudi. A més, el grup treballa en el disseny de fàrmacs que regulin l'activitat d’aquesta proteïna i en el desenvolupament de nanopartícules capaces d'orientar aquests fàrmacs a teixits específics, com ara els tumorals.

tracking