SEGRE

SALUT

Sanitat finança un tractament per deixar de fumar en 25 dies

Després d'un periode de tres mesos en què Sanitat no finançava cap medicament per deixar de fumar

Un cendrer.

Un cendrer.EFE/ J.M.García

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de l’1 de febrer, els fumadors disposen d’un tractament finançat per Sanitat per deixar de fumar (Todacitan) i ajuda la deshabituació tabàquica en només 25 dies, la qual cosa suposa un avantatge, ja que l’adherència al tractament és més gran, el nombre d’abandons menor i es tracta d’un medicament amb molt pocs efectes secundaris. Amb l’entrada a la cartera de serveis de Todacitan es posa fi a tres mesos en què Sanitat no finançava cap medicament per deixar de fumar.

Segons ha informat Efe el pneumòleg Carlos Rábade, coordinador del grup de tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), Todacitan, que té un principi actiu d’origen vegetal (cisticina), s’imposa, en aquests moments com l’únic tractament reemborsat amb fons públics després de retirar-se del mercat els altres dos medicaments que estaven finançats. Champix (vareniciclina) es va deixar de finançar el juliol de 2021 per contenir nitrosamina per sobre dels nivells que exigeix l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), mentre que el Zyntabac (bupropió) es va retirar l’octubre de 2022 per problemes de distribució.

Segons la Direcció General de Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut, la fitxa tècnica del medicament Todacitan preveu que està indicat en adults per al tractament de la dependència tabàquica i reducció de l’ansietat a la nicotina en fumadors disposats a deixar de fumar.

El tractament consisteix en prendre sis comprimits al dia (un cada dos hores) durant els tres primers dies, període en què es pot fumar. Del quart al dotzè, una pastilla cada 2,5 hores i ja s’ha d’haver deixat el tabac i a partir del tretzè dia, es va reduint la dosi fins el dia 25. Per realitzar la prescripció del medicaments els pacients han d’estar inclosos en un programa de suport (individual o grupal) de deshabituació al tabac que estigui implementat en les comunitats autònomes o mutualitats. A més, els pacients han de complir les següents característiques: motivació expressa de deixar de fumar que es pugui constatar amb un intent l’últim any i pacients amb alt nivell de dependència, 10 cigarros o més al dia.

Segons la fitxa tècnica, es finançarà un intent anual per pacient per deixar de fumar amb suport farmacològic. Cada prescripció es realitzarà per un envàs que equival a 25 dies de tractament, i es dispensarà pel sistema de recepta electrònica. El pneumòleg Carlos Rábade ha valorat l’alt nivell de tolerància d’aquest tractament i la satisfacció expressada per part dels pacients, amb percentatges d’aturada de l’hàbit molt elevat.

tracking