SEGRE

L'hospital Arnau de Lleida diagnostica 1.915 nous casos de càncer el 2022, un 3,5% més

Els tumors més habituals són el colorectal, mama i pulmó

L'equip de professionals del servei d'Oncologia Mèdica de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

L'equip de professionals del servei d'Oncologia Mèdica de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va diagnosticar el passat 2022 un total de 1.915 nous casos de càncer, fet que representa un augment del 3,5% respecte a l’any anterior. Els càncers més freqüents són el colorectal, amb una mitjana de 325 nous casos per any, el de mama (310) i el de pulmó (300).

Antonieta Salud, cap del servei d’Oncologia Mèdica, explica que l’increment de casos del 3,5% és constant des de fa anys, exceptuant l’any 2020, quan a causa de la pandèmia de la Covid-19, els diagnòstics van baixar un 6%. “Aquesta situació de retard en el diagnòstic del càncer està completament resolta des del 2021, quan es van tornar assolir els nivells prepandèmia gràcies a la recuperació al 100% dels programes de cribatge i per l’augment de consultes de diagnòstic ràpid en diferents especialitats, com Medicina Interna, Pneumologia i Urologia”, explica. Segons Antonieta Salud, també hi ha un augment de famílies en seguiment per part de la Unitat de Consell Genètic i Càncer Hereditari, que es dedica a fer estudis genètics complexes que permeten realitzar profilaxis d’aparició de tumors en famílies amb alt risc de patir un càncer.

Pel que fa al percentatge de supervivència, aquest se situa entorn al 50% si s’inclouen tots el tipus de tumors. Els tractaments nous a destacar són la immunoteràpia i els tractaments dirigits, anomenats medicina de precisió.

Activitats a l’Atenció Primària en motiu del Dia Mundial

Diversos Centres d’Atenció Primària han organitzat activitats amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que se celebra aquest dissabte 4 de febrer. En destaquen una caminada a Alcarràs, exposicions a Balaguer, Cervera i Tàrrega i roll-ups amb consells de prevenció i detecció precoç del càncer a Mollerussa, entre altres.

tracking